Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 20:07

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού

Γράφτηκε από την

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Γιάγκου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ και νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στον έως σήμερα αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες που δρομολογήθηκαν για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, στα 2,5 χρόνια της διοικήσεως του, τονίζοντας παράλληλα ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού "δεν στάθηκε απλά αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αλλά ήταν -και είναι- η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ενέργεια και εκδήλωση".

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ενέργειες για:

- Την ένταξη των υπερσύγχρονων Υποβρυχίων τύπου 214 στο δυναμικό του Στόλου μας, το ΚΑΤΣΩΝΗΣ αναμένεται να ενταχθεί μέσα στο 2016.

- Στην ολοκλήρωση των εργασιών στην 5η πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ, ενώ ολοκληρώνεται η επισκευή της πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ.

- Την κάλυψη του ελλείμματος σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, με βάση την ορθότερη και οικονομοτεχνικά πλέον συμφέρουσα λύση της αναβάθμισης των ΑΦΝΣ.

- Την παραλαβή αδαπάνως πολλών υλικών και ανταλλακτικών για τις φρεγάτες τύπου «S» μετά από συμφωνία με το Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αντιμετώπιση του θέματος "με τους μετανάστες και τα παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα είτε με αμέτρητες ώρες στη θάλασσα, υποβοηθώντας το Λιμενικό Σώμα στο έργο του, είτε με ευαισθησία παρασκευάζοντας φαγητό για τα άτομα στην περιοχή του Βοτανικού, συνδράμοντας έτσι στη συνολική προσπάθεια υποδοχής και διαχείρισης των προσφύγων".

Τέλος διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό "που πλέει μεθ’ ορμής ακαθέκτου στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο, είναι σε θέση να φέρει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του και να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα όπου και όπως διαταχθεί".

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, επισήμανε τους βασικούς πυλώνες "για την επίτευξη της δύσκολης αποστολής μας" αναφέροντας μεταξύ άλλων:

- Την εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας αξιόμαχων μονάδων και της μέγιστης μαχητικής ικανότητας αυτών.

- Την ενάσκηση της διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο ανθρωποκεντρικό, με έμφαση στην πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, και στη διατήρηση του υψηλού ηθικού.

- Την επανεξέταση - αναδιοργάνωση των δομών με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.

- Τη βελτίωση της μέριμνας για το προσωπικό.

- Την ποιοτική αναβάθμιση της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών, στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα, αλλά και στη δημιουργία στελεχών με ηγετικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

- Τη διατήρηση και βελτίωση του διακλαδικού πνεύματος, της διαλειτουργικότητας, της τυποποίησης και την επαύξηση του συνεργατικού αποτελέσματος του Π.Ν. με τους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να επιδείξουν "όχι μόνο υψηλή επαγγελματική ευσυνειδησία, αλλά προσήλωση στην αποστολή, και διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα καθήκοντά μας, όπως επιτάσσει η ιστορία και η μακραίωνη ναυτική μας παράδοση, χωρίς όμως να απεμπολούμε σκέψεις και δράσεις «οραματικού» περιεχομένου και την υλοποίηση δράσεων σε μεγάλη κλίμακα".

"Η προσοχή μας αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνει στραμμένη στο Αιγαίο ως κρίσιμη και ζωτική περιοχή, αλλά και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει η υλοποίηση της αμυντικής διπλωματίας", συμπλήρωσε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι "το Πολεμικό Ναυτικό, θα εξακολουθήσει να κάνει τον ελληνικό λαό υπερήφανο, ως θεματοφύλακας της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ως πολύτιμο εργαλείο ενάσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής και ως πρωτοπόρο στην καινοτομία και τις δομικές αλλαγές, που επιτακτικά απαιτεί η σημερινή κατάσταση".

 

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην υπουργοί κ.α.

ΑΠΕ-ΜΠΕ