Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 20:48

Αύριο η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

Γράφτηκε από την

Η τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίχθηκε με το ναυάγιο του ιστιοφόρου σκάφους τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Φαρμακονήσι, θα παιχτεί αύριο το πρωί στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου οι συγγενείς θα προχωρήσουν στην αναγνώριση των 34 θυμάτων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά.

Οι συγγενείς των αδικοχαμένων προσφύγων κατέφθασαν σήμερα αργά το απόγευμα στην Ρόδο με πλοίο από τη Λέρο και με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανέλαβε όλα τα έξοδα για την μετακίνηση, διαμονή και διατροφή των μεταναστών και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του νησιού.

Επίσης στο λιμάνι της Ρόδου βρέθηκαν για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμωνας Ζαννετίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χαρούλα Γιασιράνη και Χρήστος Ευστρατίου, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός κ.κ. Βασιλάκη και Βορεινάκη, εκπρόσωποι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μαζί με δύο διερμηνείς Αραβόφωνους και ψυχολόγους. Επίσης στη Ρόδο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ήδη διαμένουν κατέφθασαν χθες και δύο συγγενείς προσφύγων για να συμπαρασταθούν στους δικούς τους ανθρώπους.

Συνολικά στη Ρόδο από την Λέρο ήρθαν 47 αλλοδαποί οι οποίοι αύριο το πρωί θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, με την βοήθεια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Στο μεταξύ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω προσήχθησαν προκειμένου να τους απαγγελθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος οι 5 Σύροι και οι δύο Πακιστανοί που φέρονται ως οι διακινητές - χειριστές του ιστιοφόρου σκάφους που ναυάγησε στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Φαρμακονήσι με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άνθρωποι.

 

Και οι επτά ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Η πρόταση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού) κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς και εγκρίθηκε με ψηφοφορία κατά την έναρξη της ολομέλειας.

"Η παρούσα προσφυγική κρίση καθιστά απολύτως απαραίτητο να αναλάβουμε άμεσα δράση", δήλωσε ο κ. Σουλτς, λαμβάνοντας και τη στήριξη του προέδρου της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ο οποίος κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επιδείξουν την Πέμπτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ