Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 17:07

Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία

Γράφτηκε από την
Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

 

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή "δίκαιων εκλογών" στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα όπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις στον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης με τη συμμετοχή εκατοντάδων φιλοκούρδων και αριστερών ακτιβιστών. Στο κείμενο ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επίθεση αυτή.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις από την Τουρκία και το εξωτερικό, το κίνημά μας κηρύσσει μια περίοδο αδράνειας για τις αντάρτικες δυνάμεις μας, εκτός και αν τα μέλη μας και οι δυνάμεις μας δεχτούν επίθεση" αναφέρει η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), η οργάνωση-ομπρέλα που καλύπτει τα κουρδικά κινήματα.

"Κατά την περίοδο αυτή οι αντάρτικες δυνάμεις μας δεν θα εκτελούν τις δραστηριότητές τους και δεν θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός από εκείνες που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την παρούσα κατάσταση και δεν θα κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να εμποδίσει τις δίκαιες εκλογές", προσθέτει η KCK.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης του PKK Τζεμίλ Μπαγίκ ανακοίνωσε μια "πρωτοβουλία" που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. "Είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία από σήμερα, είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε το HDP", είπε.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου το DP συγκέντρωσε ποσοστό 13% και εξέλεξε 80 βουλευτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER