Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 11:50

ΟΗΕ: "Να κατανεμηθεί το βάρος των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ"

Γράφτηκε από την
ΟΗΕ: "Να κατανεμηθεί το βάρος των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ"

Από τη Μυτιλήνη που από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχει δεχθεί τα 3/5 των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες που από χθες Σαββάτο επισκέπτεται το νησί, θεώρησε πως «είναι η κατάλληλη στιγμή για μια έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί.Να δώσει μια απάντηση στην κρίση αυτή. Γιατί η κρίση αυτή δεν είναι πρόβλημα μόνο της Λέσβου, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας είναι Eυρωπαϊκό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «από την Ευρώπη πρέπει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Συρία αλλά και στις γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες.» Επίσης ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τόνισε πως «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσει στις διαδικασίες παροχής ασύλου και να κατανεμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες σε όλα τα κράτη μέλη. Αλλά πρέπει να βοηθήσει και την Ελλάδα να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο πάντα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα έλεγα κατέληξε ο κ. Γκουτέρες πως «αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχετικά με τις παραπέρα δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε περιοχές που πλήττονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο κ. Γκουτέρες υποστήριξε πως «οι πόροι και οι δυνατότητές της Ύπατης Αρμοστείας είναι δυστυχώς περιορισμένοι αλλά αυτό που μπορεί να γίνει, εκτός από τη βοήθεια που θα συνεχιστεί να δίνεται, είναι ενέργειες και πρωτοβουλίες για να προβληθεί αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη να ανακατανεμηθεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην αφεθεί η Ελλάδα και το νησί της Λέσβου μόνοι τους να διαχειριστούν αυτή τη κρίση».

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που έχει εκφράσει ο λαός και οι αρχές της Λέσβου με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση». Όπως είπε «η Λέσβος είναι ένα μικρό νησί και δέχθηκε από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και τους δέχτηκε με ανοιχτές πόρτες και καρδιές. Μαζί και οι αρχές. Η Ακτοφυλακή για παράδειγμα που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές. Για αυτό, σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, η διεθνής κοινότητα οφείλει ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτού του νησιού.».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER