Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 22:29

Το Σάββατο η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου

Γράφτηκε από την

Στο πένθος έχει βυθισθεί η Εκκλησία της Κρήτης από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου αοίδιμου Νεκτάριου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών σε Νοσοκομείο των Αθηνών, βυθίζοντας σε θλίψη κλήρο και λαό.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, Λασιθίου κήρυξε τριήμερο πένθος στην πόλη και όρισε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας ως γενική αργία.

Εξάλλου απόψε συνεδρίασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης και αποφάσισε όπως η εξόδιος ακολουθία ψάλλει το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη Λασιθίου όπου και ή έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Λασιθίου. Επίσης αποφάσισε όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος εκφωνήσει τον επικήδειο και θα είναι και ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Πέτρας ενώ το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Ακόμη απόψε μετά τις 22:00 το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλης το σκήνωμα του εκλιπόντος Ιεράρχη.

Στο μεταξύ στην προσωπικότητα, το έργο, και την προσφορά του αναφέρονται με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης , βουλευτές, δήμαρχοι και φορείς .

«Η Εκκλησία της Κρήτης, η κοινωνία της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου αλλά και ευρύτερα της Κρήτης έχασαν ένα Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» τονίζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης .

Παράλληλα επισημαίνει ότι ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε άριστα προκειμένου από κοινού να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα που υλοποιούσε η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη σε δήλωσή της κάνει λόγο για 'Αξιο, Πολυσέβαστο και Φωτισμένο Ποιμενάρχη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το παράδειγμα του ήθους και της αγάπης του στον άνθρωπο καθώς και το σπουδαίο εκκλησιαστικό, πνευματικό και κοινωνικό του έργο θα αποτελούν εσαεί λαμπρή κληρονομιά και παρακαταθήκη για τον τόπο μας και ολόκληρο το νησί μας».

Ο δήμαρχος Ηράκλειου Βασίλης Λαμπρινός σε δήλωση του τονίζει ότι η κοίμηση του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου προκαλεί σε όλη την Κρήτη αισθήματα θλίψης και συγκίνησης.

Επίσης επισημαίνει ότι «η ζωή του και η πολυσχιδής δράση του σφραγίστηκαν από το πνεύμα της προσφοράς προς στην Εκκλησία. Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για τα μνημεία της Μητροπόλεώς του, θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του» και καταλήγει : «Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό».

Εξ άλλου σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, χαρακτηρίζει το έργο του πολύπλευρο και πολυδιάστατο προθέτοντας ότι «ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη. Σεμνός και φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα, πάνω από όλα κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Με συγκίνηση φιλούμε τα χέρια που τόσα χρόνια μας ευλογούσαν. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Παράλληλα δηλώσεις έγιναν και από βουλευτές, από δημάρχους και πρώην δημάρχους περιοχών του Ηρακλείου και Λασιθίου ενώ έχουν εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα από φορείς και σωματεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ