Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 17:37

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις εργαζομένων στο Μετρό για τη λύση των συμβάσεων 70 απασχολούμενων

Γράφτηκε από την
Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις εργαζομένων στο Μετρό για τη λύση των συμβάσεων 70 απασχολούμενων

Στάση εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τη λύση των συμβάσεων, χωρίς αποζημίωση, 70 εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, οργάνωσε σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο.

Στις 2 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ ακολούθως είχαν συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη συνάντηση με τους εργαζομένους, οι συντονιστές των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης και Χρήστος Ρώσσιος αντίστοιχα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις απολύσεις που σχεδιάζει ο ανάδοχος του έργου. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και -σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα- "επιβεβαίωσε πως η θέση του κόμματος είναι να μη γίνει καμία απόλυση μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συνέχιση του έργου".

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του σωματείου επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση ανέχεται το παιχνίδι του εργολάβου σε προφανή συνεννόηση με την Αττικό Μετρό και κλείνουν το αρχαιολογικό τμήμα του έργου και μάλιστα χωρίς καν να πληρώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας νομικίστικες ακροβασίες".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου, Χάρης Κυπριανίδης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "70 άτομα, δηλαδή σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα, με εξαίρεση τους φύλακες, έλαβαν ειδοποίηση ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα που θα εργαστούν. Μάλιστα, ήδη μάζεψαν τα πράγματά τους από τα εργοτάξια. Επιλέχθηκε η λύση των συμβάσεών τους, με το επιχείρημα ότι μετά και τη λήξη της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης για τις αρχαιολογικές εργασίες δεν υπάρχει αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβουν αποζημιώσεις. Αν δεν φέρει αποτέλεσμα η πίεση που ασκούμε με τις κινήσεις μας και οι απολύσεις προχωρήσουν, τότε το μόνο που μας μένει είναι η δικαστική οδός. Με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις θα δικαιωθούμε σίγουρα" κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER