Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 18:45

Μυτιλήνη: Αμείωτος ο ρυθμός έλευσης προσφύγων, παρά το κρύο

Γράφτηκε από την
Μυτιλήνη: Αμείωτος ο ρυθμός έλευσης προσφύγων, παρά το κρύο

Με νέα δεδομένα γίνεται από σήμερα η διέλευση των προσφύγων προς την Ευρώπη από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ –τα οποία είχαν κλείσει οι αρχές της γειτονικής χώρας τις δύο τελευταίες μέρες– ύστερα από απαίτηση βαλκανικών χωρών να διευκρινίζεται από την Ελλάδα ποιος είναι ο τελικός προορισμός του κάθε πρόσφυγα.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι πρόσφυγες θα μπορούν να περάσουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εφόσον αναγράφεται στο υπηρεσιακό τους σημείωμα η χώρα τελικού προορισμού τους –και ήδη πέρασαν οι πρώτοι που αναφέρουν ως χώρες προορισμού την Αυστρία και την Γερμανία.

Διευκρινίζεται ότι ο προορισμός που αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα είναι αυτός που δηλώνει ο κάθε πρόσφυγας προσωπικά, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βεβαιωθεί αυτό από τις ελληνικές αρχές.

Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από απαίτηση αρχικά της Σλοβενίας, η οποία είχε ζητήσει εγγράφως από την Ελλάδα να αναγράφεται η χώρα προορισμού στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων, κλείνοντας ταυτόχρονα τα σύνορά της, ενώ ακολούθησαν η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος που χειρίζεται μεταναστευτικά ζητήματα, ο ρόλος των υπηρεσιακών σημειωμάτων που χορηγούνται στα σημεία εισόδου είναι να δηλώσουν τα στοιχεία των αλλοδαπών και τη χρονική διάρκεια παραμονής τους στη χώρα. Οι ελληνικές διοικητικές υπηρεσίες δεν νομιμοποιούνται να δίνουν επίσημα έγγραφα που να αναφέρουν τον τελικό προορισμό των προσφύγων και είναι παράδοξο να ζητείται αυτό από άλλες χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, βρέθηκε η φόρμουλα να δηλώνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες τη χώρα προορισμού τους, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να συνωστίζονται οι πρόσφυγες, (οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες και παιδιά), στην ελληνική μεθόριο και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αυτή τη λύση αποδέχτηκαν τελικά οι χώρες που είχαν θέσει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Η αναγραφή της δήλωσης προορισμού στο υπηρεσιακό σημείωμα κάθε πρόσφυγα, γίνεται στην Ειδομένη, στον δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιείται στις προσφυγικές ροές, από την Ελληνική Αστυνομία με τη συνεργασία της Frontex.

Αμείωτος ο ρυθμός έλευσης προσφύγων, παρά το κρύο

Κυριολεκτικά παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. Όπως για παράδειγμα χθες Τετάρτη που δυο άνθρωποι, ένα αγοράκι τριών ετών και μια γυναίκα 45 ετών πέθαναν από υποθερμία!

Χθες την ώρα της χιονόπτωσης με όλο το νησί χιονισμένο και τους κεντρικούς δρόμους να κλείνουν από τα χιόνια, στις ακτές αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που περιθάλπηκαν από εθελοντές, εργαζόμενους μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια.

Όσα περιστατικά κρίθηκαν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. «Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες και οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, προϊστάμενος στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες, οι μεταφορείς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν «πελάτες» μέσα στην κακοκαιρία έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο. Κάπως έτσι και μαζεύουν κόσμο για τις γνωστές πια σε όλο τον κόσμο βάρκες προς το θάνατο που, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, το τουρκικό κράτος αρνείται να ελέγξει.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αστυνομίας, «εκτός από τους Τούρκους μεταφορείς, είναι και ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης ακόμα και για τους πρόσφυγες αυτό που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους για να περάσουν τη θάλασσας σε συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου».

Να σημειωθεί πως ο χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την αρχή της χρονιάς σε μια μέρα. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι από χθες, φτάνουν σήμερα στις ακτές. Ο ακριβής αριθμός τους αναμένεται να γίνει γνωστός αύριο. Εκατοντάδες από αυτούς διασώθηκαν μέσα στη θάλασσα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στα οποία, να σημειώσουμε, επιβαίνει πάντα ως σύνδεσμός Έλληνας αξιωματικός.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμοδίων αρχών για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν χθες καταφύγιο εκεί χθες, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί έμειναν άλλα 1.200 άτομα.

Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες.

 

«Πλέον όσοι έρχονται στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια μπαίνουν αμέσως σε χώρους, όπου μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή. Τους δίνονται τα αναγκαία και μετά καταγράφονται ανά ομάδες και τηρώντας προτεραιότητα, ώστε να μην περιμένει κανείς στην ουρά εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να γίνεται η καταγραφή χωρίς κανένας να περιμένει μέσα στο κρύο και στη βροχή και να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο αριθμός των μεταναστών αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και έχουμε ακόμα δυνατότητες να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη», δήλωσε η Συντονίστρια του Κέντρου Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, Ανθή Καραγγελή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER