Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 15:00

Τραγωδία δίχως τέλος: Μάνες έχασαν τα παιδιά τους από Τουκρία προς τη Λέσβο

Γράφτηκε από την

Ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσονται από το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρωταγωνιστές μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στο "δρόμο" από την απέναντι τουρκική ακτή προς το νησί.

 

Όπως είπαν στις λιμενικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι δυο γυναίκες που περισυλλέχθηκαν από βουλγαρικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τους πήρε τα παιδιά. Συγκεκριμένα η μια έχασε και τα δυο της παιδιά η δε δεύτερη έχασε τα πέντε της παιδιά και τον αδελφό της.

«Το σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφοντας τη δραματική πραγματικά ιστορία.

Η μια από τις δυο μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, ταξίδευε με τα πέντε παιδιά της και τον αδελφό της με προορισμό να συναντήσει τον άντρα της στη Γερμανία. Απαρηγόρητη έκλαιγε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποία τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η ίδια όντας έγκυος, μαζί με τον άντρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στελέχη της οποίας στη Μυτιλήνη συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης των οικογενειών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τρία περιστατικά προσφύγων μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο. Ένας άντρας με κρυοπαγήματα στα πόδια, μία γυναίκα έγκυος και ένα παιδί με αναπηρία.

 

Χαρακτηριστική του δράματος των πεοσφύγων η μαρτυρία του Μοχάμεντ Σάρα, πρόσφυγα από τη Συρία. «Περάσαμε στην Τουρκία από το Χαλέπι πριν από ένα μήνα και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Στο Τσανάκαλε μας συνέλαβαν και μας πήγαν σε μια φυλακή, όπου μείναμε για πολλές μέρες χωρίς να ξέρουμε πότε θα μας αφήσουν, Συλλαμβάνουν πολύ κόσμο και πολλοί χάνουν τα λεφτά που έχουν δώσει για να ταξιδέψουν. Και στη θάλασσα το τούρκικο λιμενικό προσπάθησε να μας συλλάβει και κινδυνεύαμε να πνιγούμε. Ερχόμαστε από πόλεμο και ζητάμε ένα μέρος να ζήσουμε ειρηνικά και να εργαστούμε. Είναι απάνθρωπο να μας φέρονται έτσι» λέει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ