Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 18:33

Αποφυλακίζεται ο Ρουπακιάς

Γράφτηκε από την

Σε κατ' οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση θα τεθεί από τις 18 Μαρτίου ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών ενόψει της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του.

Με το βούλευμα του (αριθμός 260/2016), το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά με την επιβολή των περιοριστικών όρων του περιορισμού κατ' οίκον υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβαση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, συμπληρώνει στις 18 Μαρτίου 30 μήνες στην φυλακή καθώς παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 με ένταλμα της 6ης ανακρίτριας Πειραιά, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Σε βάρος του εκδόθηκε ωστόσο και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο έχει ανώτατο όριο προφυλάκισης 12 μήνες που άρχισαν να "μετρούν" μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών του πρώτου εντάλματος.

Ο κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με τη δικογραφία για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης που δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, φαίνεται να υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική οργάνωση της Νίκαιας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπλοκή του με ενέργειες και δράσεις της Χρυσής Αυγής ως "απλή υποστήριξη στο κόμμα".

Υπενθυμίζεται ότι συγκατηγορούμενοι του Ρουπακιά στην δικογραφία για τον βίαιο θάνατο του Παύλου Φύσσα είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας που έχει υποδειχθεί από μάρτυρες ως συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά το βράδυ του φόνου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στη δολοφονία. Κατηγορούμενοι επίσης για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Η αποφυλάκιση Ρουπακιά ήταν ένα "στοίχημα" που τέθηκε αρκετές φορές και από τους γονείς του μουσικού και από Έδρας στην δίκη της ηγετικής ομάδας και των μελών της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου. Ωστόσο για πολλούς ήταν αναμενόμενη καθώς η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λόγω του τεράστιου όγκου των στοιχείων, του αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων και των δικηγόρων, ήταν ιδιαίτερη και δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες ακόμη κι αν διεξαγόταν κάθε μέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ