Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 13:25

4.000 εργάτες από το Μπανγκλαντές δίνουν οικονομική ανάσα στη Δυτική Ελλάδα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

Κυριακή μεσημέρι στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, όπου 2.000 εργάτες από το Μπαγκλαντές ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στη χώρα μας... Τηρούν κατά γράμμα τη διαδικασία και παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην ψηφίσει κάποιος διπλά, με ένα δεύτερο ίσως διαβατήριο που μπορεί να έχει. Ο υπεύθυνος της διαδικασίας τον σημαδεύει στο χέρι με ανεξίτηλο μελάνι.

 

Και παρά το πλήθος, η όλη διαδικασία κυλά ήρεμα, χωρίς εντάσεις και φασαρία...

Μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα εργατών γης από το Μπαγκλαντές στη Δυτική Ελλάδα, που πλησιάζει τις 4.000 και σύμφωνα με ντόπιους δίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα στην εξασθενημένη ντόπια αγορά. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι επαγγελματίες που σχολίασαν πως «άμα φύγουν αυτοί θα ερημώσουν τα πάντα».

Στο γενικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, όπου συμβιώνουν Ελληνες, Βούλγαροι και υπήκοοι Μπαγκλαντές, συμβάλλει και το γεγονός πως οι μετανάστες δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα πλέον. Εχουν ενσωματωθεί και κατά κύριο λόγο τηρούν νόμους και κανόνες. Κάποιοι μάλιστα έχουν αποκτήσει κι επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δουλεύει στα χωράφια με τις φράουλες. Οταν τελειώνει η δουλειά τους εκεί, ψάχνουν για μεροκάματο σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Κάποιοι μάλιστα δουλεύουν στο μάζεμα της ελιάς στη Μεσσηνία.   

Η συμβολή τους στη καλλιέργεια της αγροτικής γης είναι καθοριστική σύμφωνα με παραγωγούς, αφού η Ηλεία χρειάζεται κάθε χρόνο από 800.000 έως 900.000 μεροκάματα, μόνο για τις φράουλες, και δεν υπάρχουν ελληνικά εργατικά χέρια για να καλύψουν τις ανάγκες.