Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 16:58

SOS εκπέμπει το Αμαλίειο Οικοτροφείο για τον ΕΝΦΙΑ

Γράφτηκε από την

Αυτή τη φορά τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, με 160 χρόνια προσφοράς, το οποίο είναι αναγκασμένο να καταβάλλει 574.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Μετά το «Χαμόγελο του παιδιού» εμφανίζεται και νέα περίπτωση απόγνωσης κοινωφελούς ιδρύματος που κινδυνεύει λόγω του υπέρογκου ποσού που υποχρεούται να καταβάλλει για το ΕΝΦΙΑ. 

Αυτή τη φορά τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, με 160 χρόνια προσφοράς, το οποίο είναι αναγκασμένο να καταβάλλει 574.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ! Το εξωφρενικό αυτό ποσό, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, προέρχεται κυρίως από φόρο που καταβάλλεται για μια δασική έκταση, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, εκτάσεως 26.000 στρεμμάτων, που συνιστά πνεύμονα πρασίνου για την πόλη των Αθηνών. Σημειωτέον πως η εν λόγω έκταση όχι μόνο δεν αποφέρει έσοδα- καθώς συνιστά δασική έκταση αλλά έχει και υψηλό κόστος συντήρησης και προστασίας. 

Επιπλέον το Αμαλίειο δεν έχει ποτέ εισπράξει ή τύχει κρατικής ενίσχυσης, με τα έσοδα του να προέρχονται, ως επί το πλείστον, από ενοίκια ακινήτων, τα οποία όμως έχουν καταρρεύσει λόγω της γενικευμένης κρίσης. 

Η λειτουργία του Οικοτροφείου εξασφαλίζεται, για την ώρα, από τα αποθεματικά αλλά ύστερα από την επιβολή αυτού του υπέρογκου ποσού το Αμαλίειον κινδυνεύει ακόμα και σε κλείσιμο. Ήδη έχει αναστείλει σημαντικές δραστηριότητες, κάτι εξωφρενικό αφού είχε καταφέρει να λειτουργήσει ακόμα και την περίοδο της μεγάλης πείνας που δημιούργησε η Γερμανική Κατοχή. Η κραυγή απόγνωσης αφορά ένα πραγματικά φιλανθρωπικό σωματείο με τεράστιο έργο και με 160 χρόνια λειτουργίας.  

Πηγή: protothema.gr