Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 15:33

Ανοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου

Γράφτηκε από την

Άνοδο κατέγραφε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου συναντώνται στην Αλγερία προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να στηρίξουν την αγορά, με το κλίμα νευρικότητας να οδηγεί τη μεταβλητότητα στην αγορά στα υψηλότερα επίπεδά της από την συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο.

Τα μέλη του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συναντώνται ανεπίσημα στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στην Αλγερία στις 26-28 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν στις 13:52 ώρα Ελλάδας άνοδο κατά 73 σεντς στα 46,62 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει ράλι από το συνεδριακό χαμηλό των 45,74 δολαρίων. Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 54 σεντς στα 45,02 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης μεταβλητότητας, που αποτυπώνει το εύρος των διακυμάνσεων που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 18 Απριλίου, όταν η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Ντόχα προκειμένου να συζητήσουν το πάγωμα της παραγωγής κατέληξε σε αδιέξοδο και η τιμή υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα, μόλις πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιφυλακτικότητα για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας οδήγησε σε πτώση την τιμή του αργού, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν σημειώνουν μικρή πρόοδο στην επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας για το πάγωμα της παραγωγής.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι το Ριάντ δεν αναμένει να ληφθεί κάποια απόφαση στην Αλγερία, ενώ η ίδια η Σαουδική Αραβία έχει προσφερθεί να μειώσει την παραγωγή εάν κάνει κάτι τέτοιο και το Ιράν, μια πρόταση στην οποία η Τεχεράνη δεν έχει ακόμα απαντήσει.

«Το γεγονός ότι χώρες όπως η Αλγερία μιλούν ακόμα για μια συμφωνία σημαίνει ότι συνεχίζει να είναι στο τραπέζι ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν άλλοι ότι ίσως συμβεί», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπάρατ, επικεφαλής επενδύσεων στην Ayers Alliance στο Σίδνεϊ. «Περιμένω ότι η Αλγερία και η Βενεζουέλα θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια συμφωνία, τη θεωρούν επιτακτικής σημασίας για να διατηρηθεί η τιμή υψηλή».

ΑΠΕ - ΜΠΕ