Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 21:03

Τις εξελίξεις για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμού αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Γράφτηκε από την
Τις εξελίξεις για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμού αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Το νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναμένει με αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς σε αυτό προσδοκά να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των θεσμών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα προβλέπει την επέκταση, μέσω κινήτρων, των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για τον σκοπό αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών έχουν προτείνει και τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις αλλά, από την άλλη πλευρά ο διάλογος για το θέμα αυτό δεν έχει εξαντληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ο βαθμός προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι μικρές επιχειρήσεις, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εφαρμογή των capital controls και τη διάρρηξη του συστήματος άτυπων πληρωμών που συνέβη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι επέδειξαν υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τη χρήση ηλεκτρονικού/πλαστικού χρήματος, ανταποκρινόμενες στις νέες ανάγκες της αγοράς. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν e-banking αυξήθηκε κατά 37% σε ένα χρόνο, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τερματική μηχανή αυξήθηκε κατά 75% και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί αυτή η τάση περαιτέρω.

Οι μικρομεσαίοι θεωρούν πολύ σημαντική εξέλιξη τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επίπεδο B2C και B2B, αλλά με δεδομένη και την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά και τους κινδύνους που δημιουργεί αυτό για την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης, περιμένουν από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης.

«Η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διάδοση της ηλεκτρονικής τραπεζικής θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη για το σύνολο της οικονομίας. Εκτός από τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης των φορολογικών αρχών για τα έσοδα των επιχειρήσεων, υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων και αποκάλυψης εισοδημάτων που διαφορετικά δεν θα είχαν εισέλθει στο σύστημα. Επίσης, με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ενισχύεται η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την όσο το δυνατό αμεσότερη άρση των capital controls, την επαναφορά της ρευστότητας και τη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς. Τέλος, δίνεται μια σημαντική ώθηση στις νέες προοπτικές που μπορούν να διανοίξουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο ακόμη για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα και να προσελκύσουν οικονομικότερα νέα πελατολόγια», όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Η συνομοσπονδία επιαημαίνει ότι τα έσοδα της επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων: τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, χρέη προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη.

«Η δέσμευση ενός λογαριασμού σημαίνει ότι απειλείται να κηρυχθεί αδυναμία κάλυψης ολόκληρης της αλυσίδας των υποχρεώσεων με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο. Πρόκειται για μια de facto κατάσταση κλεισίματος μιας επιχείρησης. Γι΄αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών και άλλα" όπως έχει επισημανθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ.

Για έναν τροφοδότη κατ' ουσίαν λογαριασμό «που θα μπορεί η επιχείρηση, από χρήματα τα οποία παίρνει μέσω πλαστικού χρήματος -τα εισπράττει μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking- να τα δίνει κατά σειρά προτεραιότητας στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τους μισθούς και τους προμηθευτές», κάνει λόγο από την πλευρά της η ΕΣΕΕ. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κοκρίδης: «… το έχουμε τεκμηριώσει και οικονομετρικά ότι με αυτόν τον τρόπο παραμένει ζωντανή η επιχείρηση και μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, διαφορετικά άμα κλείσει η επιχείρηση δεν θα εισπράξει ποτέ κανένας τίποτα». «Ο εμπορικός κόσμος δεν ζητά αμνηστία χρεών αλλά βοήθεια αποπληρωμής οφειλών», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού της επιχείρησης περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες υποχρεώσεων» έχει δηλώσει για το θέμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη υλοποίησης του επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Ο ίδιος έχει σημειώσει ότι η θέση των επιμελητηρίων είναι να περιλαμβάνονται σε αυτό τον λογαριασμό μόνο οι βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή μισθοδοσία, ενοίκιο, λογαριασμοί δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων «ώστε να μην εφευρεθούν νέα εξοδολόγια» και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με θετικό τρόπο την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αλλά περιμένει από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το σχεδιασμό για τον τρόπο εφαρμογής του.

Ως απολύτως αναγκαία και απαραίτητη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για το ακατάσχετο λογαριασμού και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Με αφορμή τις ενστάσεις των θεσμών στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων αυξάνονται διαρκώς, το ίδιο και οι δεσμεύσεις καταθέσεων, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι απολύτως απαραίτητη για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από πολύ χαμηλά ποσά συναλλαγών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και ελάχιστα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του δημοσίου ή των τραπεζών, στερώντας την επιχείρηση από απολύτως απαραίτητα κεφάλαια για την καθημερινή της λειτουργία.

Τέλος, ο κ. Κόλλιας έχει υπογραμμίσει ότι η καθιέρωση του συγκεκριμένου λογαριασμού πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε συνδυασμό με τη συνολική ρύθμιση οφειλών από δάνεια, φόρους και εισφορές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER