Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 16:14

Οριακή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ

Γράφτηκε από την
Οριακή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ

Οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 0,1%. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει για φέτος ύφεση 0,3%.

Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό. Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% εφέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των δανειστών Ντ. Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα». Η ίδια η κ. Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων είχε επιφυλαχθεί να παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εφέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν.

Για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και πως εάν δεν αναληφθεί σύντομα αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος η ισχνή ανάπτυξη να διαιωνιστεί απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,7%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ήτοι 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Ιούλιο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών και μείωσε τον εφετινό στόχο στο 1,6% από το 1,8%. Για το 2017 εκτιμά πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 1,8%. Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κατά κύριο τη μεγάλη υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ότι "χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα η ισχνή ανάπτυξη θα διαιωνιστεί». Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τους μέσους όρους της περιόδου 1998-2007, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.'

ΑΠΕ-ΜΠΕ 


NEWSLETTER