Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 20:45

Τελικό σπριντ για την διάσωση της Μαρινόπουλος

Γράφτηκε από την
Τελικό σπριντ για την διάσωση της Μαρινόπουλος

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τις 19 Οκτωβρίου όπου εκδικάζεται η αίτηση εξυγίανσης της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 Βθ, θέλουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. 

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα θρίλερ σχετικά την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης από τους προμηθευτές, τελικά περίπου 300 προμηθευτικές επιχειρήσεις συναίνεσαν στο «κούρεμα» του 50% των οφειλομένων τους από τη Μαρινόπουλος (ποσοστό άνω του 60%), ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά κατά της οικογένειας. 

Από την άλλη έχουν φουντώσει οι φήμες ότι οι πρόσφατη προσωρινή διαταγή για τη δέσμευση της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου, που εξέδωσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετικό αίτημα της δικηγορικής εταιρείας Νίκος Αγαπηνός, μπλοκάρει την μεταβίβαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στη νέα εταιρεία του Σκλαβενίτη.

Αν και εφόσον υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τα πράγματα περιπλέκονται, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή μπορεί σχετικά εύκολα να αλλάξει. 

Επίσης στο τραπέζι παραμένει ακόμη η εμφάνιση του γνωστού επενδυτικού fund ΚΚR, στόχος του οποίου ήταν να αποκτήσει τα δάνεια της Μαρινόπουλος ΑΕ, να ελέγξει την εταιρεία, να την αναμορφώσει και εν συνεχεία να την πουλήσει κερδίζοντας από την υπεραξία της.

Kύκλοι της αγοράς και άμεσα εμπλεκόμενοι στην μεγαλύτερη επιχιερηματική διάσωση που πραγματοποιείται επί ελληνικού εδάφους, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι παρά τα προβλήματα, «το deal θα προχωρήσει… γιατί δεν γίνεται διαφορετικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Χρηματοδότηση 

Το τί θα γίνει με το μείζον θέμα της χρηματοδότησης, θα κριθεί από την απόφαση του δικαστηρίου στις 19 Οκτωβρίου. 

Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο έως 30 Νοεμβρίου 2016, η πολύπαθη αλυσίδα θα ενισχυθεί με ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ., εκ των οποίων τα 55 εκατ. θα συνεισφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα, τα 15 εκατ., ο επενδυτής (Σκλαβενίτης) ενώ 10 εκατ., θα συνεισφέρουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι (Μαρινόπουλος). Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών να γίνει αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της νέας εταιρείας, όπως θα έχει προκύψει από τη μεταφορά των υποχρεώσεων. 

Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα ενισχυθεί με 362 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες με εγγύση του Σκλαβενίτη και παράλληλα θα λάβει ακόμη 125 εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον Σκλαβενίτη, προκειμένου να εξοφληθουν οι προμηθευτές. 

Σημειώνεται ότι η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί πριν τις 14 Φεβρουαρίου 2017 διαφορετικά η συμφωνία ακυρώνεται. 

Πηγή: www.insider.gr


NEWSLETTER