Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 15:36

Στα 9,55 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Γράφτηκε από την

Στο λογαριασμό προστίθενται οι λιμνάζουσες αιτήσεις επιστροφής φόρου και οι καθυστερούμενες συντάξεις.

Στα 9,55 δις ευρώ υπολογίζονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού με απαίτηση των θεσμών και του Eurogroup στο ποσό των «επίσημων» οφειλών με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, προτίθενται και οι καθυστερούμενες συντάξεις αλλά και οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,04 δις ευρώ που ανακοινώνει επίσημα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε τακτική μηνιαία βάση προτίθεται:

- Ποσό 1,3 δις για επιστροφές φόρων (έμμεσων και άμεσων) οι οποίες έχουν εγκριθεί από το υπουργείο οικονομικών αλλά δεν έχουν αποδοθεί στους ιδιώτες.

- Ποσό 1,77 δις ευρώ για αιτήσεις επιστροφές φόρων οι οποίες «λιμνάζουν» κατά πάγια τακτική σε κάποια. Δ.Ο.Υ της χώρας περιμένοντας να εγκριθούν και στην συνέχεια να πάρουν την σειρά τους για την απόδοσή τους σε ιδιώτες που έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις για τις επιστροφές φόρου καθυστερούν από 60 έως και 500 ημέρες ανάλογα με την Δ.Ο.Υ και το αιτούμενο ποσό επιστροφής παρά κάποιες διαδικασίες επιτάχυνσης στις οποίες έχει προχωρήσει πρόσφατα το υπουργείο οικονομικών.

- Ποσό 1,44 δις ευρώ για καθυστερούμενες συντάξεις ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ . Αξιοσημείωτο είναι για την απονομή συντάξεων δεν έχει αποδοθεί δόθηκαν μόνο 27 εκ ευρώ από την δόση των 1,8 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών αυτό έγινε γιατί στην επεξεργασία που έγινε από το υπουργείο εργασίας κρίθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία ουδέποτε βρήκε το δρόμο για την Βουλή.

Στην αναφορά του υπουργείου οικονομικών εξηγείται ότι από την αναγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου εκτός από αυτές που είναι αντικείμενο της εκ των υστέρων διόρθωσης για νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη που ξεπερνά το ανώτατο μηνιαίο όριο πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι από τις οφειλές προς ιδιωτικά θεραπευτήρια και φαρμακευτικές εταιρίες μέρος τα rebate και Clawback που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Το 84% στους ιδιώτες

Από την ίδια την αναφορά που παρουσίασε η ελληνική πλευρά για την πληρωμές ληξιπρόθεσμών οφειλών στο χθεσινό euro working group για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με βάση την οποία εγκρίθηκε το πρωί από το ΔΣ του ΕΜΣ η δεύτερη δόση ύψους 1,7 δις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών.

Με βάση την αναφορά του υπουργείου οικονομικών προκύπτει ότι στο τέλος του διμήνου Αυγούστου Σεπτεμβρίου έναντι της δόσης των 1,8 δις ευρώ που είχαν δοθεί Ιούνιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές το υπουργείο οικονομικών είχε εκταμιεύσει προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ασφαλιστκά ταμεία νοσοκομεία ΟΤΑ ΝΠΔΔ) το ποσό των 1,874 δις ευρώ (104% της δόσης) και σε καθαρή βάση τους ιδιώτες είχαν φτάνει 1,505 δις ευρώ δηλαδή το 84% της δόσης.

Πηγή: news247.gr