Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 15:55

Ανάκαμψη στην Ελλάδα σε 2 με 5 χρόνια βλέπουν οι επιχειρηματίες του δικτύου της Endeavor 

Γράφτηκε από την

 

Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 114% σημειώθηκε στην πενταετία 2012-2016 στο δίκτυο εταιρειών της Endeavor στην Ελλάδα, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε 25 χώρες.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece Χάρης Μακρυνιώτης, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών στοχευμένης στήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, «ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21 εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυό της, είναι 236 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα 11.900 εργαζόμενους. Είναι σημαντικό ότι το 80% των θέσεων αυτών είναι εκτός Αθηνών, στηρίζοντας την ελληνική Περιφέρεια. Οι εταιρείες αυτές, κατά την περίοδο 2012-2016, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα που κυμαίνονται περίπου στο 25%, έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά 114%, ενώ, μετά την ένταξή τους στο δίκτυο Endeavor, παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση της απασχόλησης κατά 57%. Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 131% για το ίδιο διάστημα, ενώ παρουσιάζουν 60% αύξηση, μετά την ένταξή τους στην Endeavor.

Οι εταιρείες της Endeavor Greece έχουν πολύ έντονη παρουσία στο εξωτερικό, καθώς εξάγουν ή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε 96 χώρες. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα έχουν, επίσης, καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 96,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά παρατηρείται σημαντική συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως η 83North (πρώην Greylock IL), που έχει επενδύσει στη Workable και η Thirdpoint LLC και το Endeavor Catalyst που συμμετείχαν στο γύρο χρηματοδότησης της Hellas Direct. Επιπλέον, η Avocarrot προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group με προοπτική να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

«Οι επιχειρηματίες του δικτύου της Endeavor στην Ελλάδα», όπως ανέφερε ο κ. Μακρυνιώτης, «πιστεύουν, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σε τουλάχιστον 2-5 χρόνια. Η γεωγραφική θέση και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, ενώ δεν θεωρείται τόσο σημαντικό το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού. Η ασταθής φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, περισσότερο από το ύψος της φορολογίας, ενώ η γραφειοκρατία είναι, επίσης, κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας. Οι επιχειρηματίες του δικτύου βλέπουν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς με πρώτο τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τους πιο "προφανείς" για την Ελλάδα τομείς, όπως τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια να ακολουθούν».

Ο κ. Μακρυνιώτης εκτίμησε ότι σήμερα, παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα αποδώσουν σε 2 με 5 χρόνια.

H Endeavor, μέσω ενός δυναμικού δικτύου περισσότερων από 1.000 επιλεγμένων επιχειρηματιών και 3.000 μελών και στρατηγικών συνεργατών, διεθνώς, προσφέρει στήριξη στους επιχειρηματίες σε τρεις κυρίως άξονες: Πρόσβαση σε αγορές, πρόσβαση σε δανειοδότηση, μέσω της συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα και επένδυση, μέσω ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου επενδυτών και στρατηγική καθοδήγηση για θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Branding και Επικοινωνίας.

Από το 2012, στο δίκτυο Endeavor έχουν ενταχθεί 21 ελληνικές εταιρείες, μετά από αξιολόγηση 850. Σήμερα, το δίκτυο αποτελείται από τις Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green Cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group και Forky.

Η Endeavor βοηθά επιλεγμένους νέους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ