Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 18:26

Ελληνικά Πετρέλαια: Ρεκόρ παραγωγής, εξαγωγών και αύξηση στα καθαρά κέρδη το πρώτο 9μηνο

Γράφτηκε από την

Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και αύξηση 110% στα καθαρά κέρδη, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το εννεάμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα διυλιστήρια του ομίλου σημείωσαν αύξηση παραγωγής κατά 19% στα 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια. Τα Πετροχημικά σημείωσαν ένα ακόμα τρίμηνο αυξημένων πωλήσεων, διατηρώντας τη συνεισφορά τους σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση μεριδίων αγοράς στις πωλήσεις, μέσω πρατηρίων, καθώς και η αύξηση όγκων στις περισσότερες δραστηριότητες.

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων σημείωσε αύξηση 8%, στο Γ΄ τρίμηνο του 2016, με συνολικό όγκο κατανάλωσης στα 1,6 εκατ. τόνους, αντιστρέφοντας την αντίστοιχη μείωση που είχε σημειωθεί πέρυσι, λόγω των capital controls. Σε επίπεδο εννεαμήνου, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά εμφανίζεται σταθερή στους 5 εκατ. τόνους.

Σε επίπεδο εξαγωγών, καταγράφεται αύξηση κατά 45%, στους 2.459 χιλ. Μ.Τ., μέγεθος που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια του ομίλου.

Παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, τα καθαρά κέρδη, στο Γ' τρίμηνο, διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 110%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό των τελευταίων ετών και είναι αυξημένα κατά 76%, σε σχέση με πέρυσι.

Τα ΕΛΠΕ σημειώνουν, εξάλλου, την επιτυχημένη έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου 375 εκατ. ευρώ, με σημαντική υπερκάλυψη, που οδήγησε στην αύξηση του ύψους της έκδοσης και τη μείωση του τοκομεριδίου, σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις.

«Η νέα ομολογιακή έκδοση και η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς των ομολόγων λήξεων 2017, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση των όρων των δανειακών συμβάσεων, καθώς, επίσης και της αποπληρωμής και αναχρηματοδότησης δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2016, συνέβαλαν αφενός μεν στην ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής δομής και στην επιμήκυνση του προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων αφετέρου δε στη μείωση του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους το 2017 άνω των 15 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των τοκομεριδίων των ομολόγων (4,875% έναντι 8%)», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

Σε δήλωσή του, μετά την ανακοινωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, επισημαίνει τα εξής:

«Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, για το εννιάμηνο 2016, δημιουργούν αισιοδοξία για μία ακόμη πετυχημένη χρονιά, γεννούν προσδοκίες και καθήκοντα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, το 3ο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από υψηλές λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις επιχειρηματικές μας μονάδες. Η πλήρης διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και η διατήρηση του ήδη υψηλού δείκτη υπεραπόδοσης των διυλιστηρίων (overperfomance), αντιστάθμισε τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και η συνεχιζόμενη εξωστρέφεια επέτρεψε την πλήρη διάθεση των προϊόντων, με έμφαση στις εξαγωγές. Τα διυλιστήρια μας δουλεύουν σε πλήρη τροφοδοσία και το Γ' τρίμηνο παρουσίασαν ιστορικό ρεκόρ παραγωγής. Η εξαιρετική ευρωστία της εταιρείας επέτρεψε όχι μόνο την υπερκάλυψη της ζήτησης του ομολόγου που εκδόθηκε, αλλά και την επίτευξη πολύ μειωμένου επιτοκίου που επιτρέπει τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες και το σύνολο των εργαζομένων για την αφοσίωση και την ομαδικότητα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ