Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 14:26

Γιατί οι τραπεζοϋπάλληλοι γυρίζουν την πλάτη στην εθελουσία

Γράφτηκε από την
Γιατί οι τραπεζοϋπάλληλοι γυρίζουν την πλάτη στην εθελουσία

Αντικίνητρα, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το ότι ελάχιστοι είναι άνω των 50 ετών - «Εξαντλούν» τα όριά τους τα προγράμματα των τραπεζών - Μείωση και των υποκαταστημάτων.

Κοντά στο σημείο εξάντλησης των ορίων φτάνει η τακτική των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου στις τράπεζες. Με τα προγράμματα της Alpha Bank και της Attica Bank να τρέχουν, την Εθνική Τράπεζα να είναι έτοιμη να βγάλει στον αέρα το δικό της πρόγραμμα και τις εθελουσίες των Πειραιώς και Εurobank να έχουν λήξει, με την πόρτα όμως να παραμένει ακόμη ατύπως ανοιχτή, οι τράπεζες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την «αναίμακτη» μείωση του προσωπικού τους.

Οι τράπεζες, όπως και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες. υποχρεώνονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας. Τα μεγάλα τραπεζικά δίκτυα ανήκουν στο παρελθόν και ο αριθμός των καταστημάτων μειώνεται με δραστικούς ρυθμούς. Από το 2011 υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει περισσότερα από 1.300 υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το 2017 οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζικών δικτύων θα ενταθούν σημαντικά, ώστε το 2018 να έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των δικτύων στα δεδομένα της νέας εποχής.

Ανάλογη καθοδική τροχιά θα ακολουθήσει και ο αριθμός των απασχολουμένων στις τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν δεσμευτεί στην DG Comp βάσει των επιχειρησιακών πλάνων τους να μειώσουν το προσωπικό τους.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία έξι-επτά χρόνια, κυρίως με τα διάφορα προγράμματα εθελουσίας και δευτερευόντως την ωρίμανση του προσωπικού, οι τράπεζες έχουν μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων τους κατά 30% - από τους περίπου 61.000 εργαζομένους που διέθεταν.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η μείωση των καταστημάτων υπολογίζεται στο 40%, με προοπτική να αυξηθεί στο 45%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι λόγω και της συρρίκνωσης των δικτύων θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 15%-20% από τα σημερινά επίπεδα. Επειδή έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων και ταυτόχρονα έχουν ανέβει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οι ετήσιες αποχωρήσεις είναι λίγες.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER