Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 14:55

Η Τράπεζα Κύπρου αποσύρεται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Γράφτηκε από την

Η Τράπεζα Κύπρου αποσύρει την διαπραγμάτευση των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και θα υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στη standard, αντί στη premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας, η οποία, όπως αναφέρεται, προτίθεται να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την πρόθεση της να δημιουργήσει νέα μητρική εταιρεία στην Ιρλανδία, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εισαχθεί στην premium αγορά.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ, Τζόζεφ 'Ακερμαν σε γραπτή δήλωση για την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Τράπεζας για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης.

«Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα, και τα ενδιαφερόμενα μέρη της, θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, μέσω της ενίσχυσης του προφίλ, της ρευστότητας διαπραγμάτευσης και της μεγαλύτερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου θα ενισχύσει τη δυνατότητα του Συγκροτήματος, ως το μεγαλύτερο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας», σημειώνει ο κ. 'Ακερμαν.

Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη Euro62 εκ. για το εννεάμηνο του 2016 έναντι κερδών Euro73 εκ. το εννεάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση των κερδών τρίτου τριμήνου στα Euro5 εκ., λόγω αυξημένων προβλέψεων και μειωμένων εσόδων.

Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν περαιτέρω κατά Euro501 εκ. σε τριμηνιαία βάση ενώ το εννεάμηνο παρουσιάζουν μείωση ύψους Euro2,6 δισ. ή 23%.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας παρουσίασαν σημαντική αύξηση Euro 896 εκ. ή 6% σε τριμηνιαία βάση ενώ το εννεάμηνο αύξηση ύψους Euro 1,5 δισ. ή 10%.

Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά Euro 3,0 δισ. από την αρχή του έτους, σε Euro 0,8 δισ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ