Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 15:09

Χρηματαγορά: Μικρή ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου

Γράφτηκε από την
Χρηματαγορά: Μικρή ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου

Μικρή ανάκαμψη καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι πριν από λίγο το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0727 δολ. από το επίπεδο των 1,0691 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται σήμερα στην συνάντηση που θα έχει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν ο Ντ. Τράμπ είχε κατηγορήσει την Ιαπωνία για χειραγώγηση του εθνικούς της νομίσματος.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου η πρόεδρος της Fed Janet Yellen. Πάντως η ενίσχυση του ευρώ σήμερα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch, o οποίος δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα για την τόνωση της οικονομίας δεν μπορεί να είναι μόνιμα και θα πρέπει το γρηγορότερο να αποσυρθούν.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ (έκλεισε νωρίτερα λόγω της πορείας του Πολυτεχνείου) καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,38% από 7,43% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,28% να διαμορφωθεί στο 7,10% από 7,12% πού έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,075% από -0,072%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,135%, από -0,132%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,215% το τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER