Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 10:16

Στην επιτροπή Οικονομικών σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού

Γράφτηκε από την
Στην επιτροπή Οικονομικών σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού

Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκινά σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Γενικοί εισηγητές ορίστηκαν από τα κόμματα οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων).

Πεδίο για αντιπαράθεση εφ΄όλης της ύλης η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για την οικονομία και όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αναμένεται να τεθούν από σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως προδιαγράφουν οι πρώτες τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, προκειμένου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια. Σήμερα, έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη. Η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια την 10η Δεκεμβρίου, της οποίας θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προσλαμβάνει πάντοτε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της εντός του χρονοδιαγράμματος και «χωρίς παραχωρήσεις σε θέματα αρχών» και να προσδοκά καλές εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Ενδεικτική της πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ήταν και οι χθεσινές ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της συζήτησης για το χρέος. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» σημειώνοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Χρ. Μπγιάλας: δημοσιονομική ισορροπία, δίκαιος επιμερισμός του κόστους , ανάπτυξη, οι στόχοι του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί τον 2ο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά δίνει το στίγμα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησής μας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας σημειώνοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός, παγιώνει τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός. «Θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη» είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, μειωμένα σημαντικά από αυτά που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, απελευθερώνουν χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Για τα δημοσιονομικά μέτρα είπε ότι θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επενδύσεις. Παράλληλα επέκρινε την ΝΔ ότι έχει επενδύσει στην κινδυνολογία επειδή το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει και οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την επιτροπεία. Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε και στο success story της ΝΔ σημειώνοντας ότι η τότε κυβέρνηση προτίμησε τις εκλογές γιατί αργότερα η αποτυχημένη διαχείριση της ΝΔ θα ήταν εμφανής. Είπε επίσης ότι και εταίροι και αγορές είχαν αντιληφθεί την αποτυχία του προγράμματος της ΝΔ. «Χτίσατε σχέδιο αριστερής παρένθεσης και εκτός από το άδειο Μαξίμου παραδώσατε και τα άδεια ταμεία», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ ο οποίος κατήγγειλε ότι «η συμφωνία αλήθειας της ΝΔ είναι ίδια με τα Ζάππεια». Κατήγγειλε, επίσης, ότι στην πολιτική της ΝΔ βρίσκεται ο κίνδυνος ενός τέταρτου προγράμματος και όχι στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Ως προς τους στόχους του νέου προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι η δημοσιονομική ισορροπία, ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής, η ανάπτυξη για τη μείωση της ανεργίας. Για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι είναι σημαντικά μειωμένος από αυτόν που είχε προβλεφθεί από τη ΝΔ και δίνει χώρο για την άρση κοινωνικών ανισορροπιών. Είπε επίσης ότι το 2017 δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη. Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και στη συμβολή του ΕΣΠΑ.

Κ. Χατζηδάκης: «τα γεγονότα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν την αποτυχία σας»

«Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτή τη Βουλή και γι΄ αυτή την κυβέρνηση: πώς ότι και να γίνει, η κυβέρνηση θα έρθει να πανηγυρίσει την προεξοφλημένη νίκη της. Αλλά τα γεγονότα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν την αποτυχία σας και πως η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτυπώνει ότι τα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν χρόνια οπισθοδρόμησης», είπε ο Γενικός Εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, τους επόμενους μήνες, ηρωική έξοδο για να περιορίσει την έκταση της ήττας της. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για την «ηρωική διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, είπε ότι μετά από αυτήν και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, οι καταθέσεις μειώθηκαν και σήμερα αν βγει η χώρα να δανειστεί στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο μεγαλύτερο του Βιετνάμ. Ανέφερε επίσης ότι «με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει στις αγορές, δηλαδή να επιστρέψει εκεί που ήταν η χώρα το 2014».

«Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Διοικητής της ΤτΕ για το κόστος της διαπραγμάτευσης. Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι συνολικά 15.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό στοίχισε η πολιτική της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευσή της και επικαλέστηκε τα στοιχεία για τη μείωση της ρευστότητας λόγω της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση αυτή έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αν και επιβάλλει νέους φόρους. Αμφισβήτησε επίσης τις προβλέψεις για ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα έσοδα από φόρους, είπε ότι στην ουσία θα υπάρξει ένας νέος ΕΝΦΙΑ και τόνισε ότι την ώρα που ένας στους δύο πολίτες χρωστάει στην εφορία, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους. Για δε πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να πανηγυρίζει διότι επέβαλε πολύ βαρύτερα μέτρα στους πολίτες και αναρωτήθηκε αν είναι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές είναι αυτοί που θα πληρώσουν παραπάνω λόγο της αύξησης στον ΦΠΑ, τις αυξήσεις στον καφέ, την αύξηση στα τσιγάρα. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι διότι πλήττουν τους αδύναμους, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι ο λόγος έμμεσων φόρων προς άμεσους συνεπάγεται βαρύ φορτίο για τους πολίτες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «δουλεύει τον κόσμο ψιλό γαζί» με τα περί κοινωνικής ευαισθησίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μιλάει για δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα την ώρα που καταπίνει αμάσητη την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν αρνητικές το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ και οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ μετά βίας φθάνουν το 5%. 

«Καταψηφίζουμε τον άθλιο, αντιαναπτυξιακό υπόδουλο προϋπολογισμό», είπε ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος

«Καλούμεθα να συζητήσουμε έναν ακόμη εικονικό προϋπολογισμό που κατά πάγια πρακτική, άλλα νούμερα κατατίθενται και άλλα προκύπτουν. Και η ζοφερή πραγματικότητα για το τρέχον έτος δείχνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τόνισε ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζει σε μια ακραία εικονική πραγματικότητα που ούτε οι χαλκευμένες χρήσεις αριθμών μπορούν να την δικαιολογήσουν. Ο Ηλ. Παναγιώταρος είπε ότι η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% και ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει πέσει κατακόρυφα, ο κόσμος υποφέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι η φυσική συνέχεια των προηγούμενων.

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ταφόπλακα της ανάπτυξης και επίσης, ο ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης φορολόγησης, συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελευθέρων επαγγελματικών και ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας. Επίσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική κυβέρνηση που θα συμβαδίζει με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και θα σέβεται τον έλληνα πολίτη, «τον μόνο νόμιμο πολίτη της χώρας». «Καταψηφίζουμε τον άθλιο, αντιαναπτυξιακό υπόδουλο προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής.

«Το αποτύπωμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης είναι φόροι, περικοπές συντάξεων και σκληρή λιτότητα» κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος

«Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού μας αυτή η πολιτική» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος.

Υπογράμμισε ότι το κόστος είναι μεγάλο για να επιστρέψουμε τελικά εκεί που ήμασταν το 2014. Είπε ακόμη ότι η οπισθοδρόμηση της οικονομίας κατέστησε το χρέος μη εξυπηρετούμενο και μη βιώσιμο. Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι το φάντασμα του κόφτη πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει να παίρνει επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο γενικός εισηγητής αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων του 2016 από αποκρατικοποιήσεις και την απόκλιση των δημοσιονομικών μέτρων και των δημοσιονομικών δαπανών. «Το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 δεν έχει σχέση ούτε με την ανάπτυξη, ούτε με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά με την άμεση και έμμεση φορολογία, την περικοπή των συντάξεων» είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να αναρωτηθεί πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2017 είπε πως το συντριπτικό μέρος αφορά τα έσοδα από αύξηση έμμεσων φόρων και καινούριους φόρους που θα τους πληρώσει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, και δεν θα τους πληρώσουν ούτε οι βιομήχανοι ούτε οι εφοπλιστές. Αναφέρθηκε επίσης στις περικοπές κοινωνικών δαπανών που θα φέρουν νέες απώλειες για συντάξεις, για να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι το αποτύπωμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούκος κατήγγειλε ότι επιδεινώνεται η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός συνίσταται σε μια συντηρητική διαχείριση με συνέχιση της λιτότητας, σκληρή δημοσιονομική διαχείριση και αδιέξοδα, αυτή η πολιτική δεν είναι αριστερή».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με τις αμφιθυμίες της δεν μπορεί να πείσει τους επενδυτές για επενδύσεις ενώ υπογράμμισε ότι συζητάμε προϋπολογισμό χωρίς να γνωρίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό το γεγονός καλλιεργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ένα κλίμα «στενή διαχείριση και βλέπουμε».

«Αυτό το ζοφερό τοπίο με την επαναφορά στο τραπέζι ζητημάτων που είχαν αποκλειστεί όπως αυτό του υποκατώτου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του lock out είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ερήμου του κυρίου Τσίπρα» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. 

«Φοροεπιδρομή, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση εισφορών θα φέρουν το ματωμένο πλεόνασμα» κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος

   Στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το μέλλον της ΕΕ, αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2017 στην επιτροπή Οικονομικών. Μια αντίθεση που εκδηλώνεται, όπως τόνισε, είτε με τον εμπορικό πόλεμο, είτε με φαινόμενα panama papers φορολογικών παραδείσων για την διαφύλαξη του καπιταλιστικού κεφαλαίου.

   Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο εσωτερικό της ΕΕ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις με συνέπεια την εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης που υποχρεώνεται σε θυσίες για την ανάκαμψη.

   Ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και με δημοσιονομική πειθαρχία, που συστατικά της είναι η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ευελιξία στην αγορά εργασίας με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και με την εργατική τάξη να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο τμήμα του κεφαλαίου.

   «Αυτή η πολιτική έχει καταγραφεί στα μνημόνια» σημείωσε και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει αποδεχθεί το σύνολο των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και με την ψήφο του τρίτου μνημονίου έχει νομιμοποιήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

   Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ προέβλεψε ότι ακόμη και να πετύχει η 2η αξιολόγηση θα κλιμακώσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, ενώ ακόμη και μια ρύθμιση του χρέους θα φέρει διαχρονική εποπτεία από τους δανειστές και ενδεχομένως και ένα τέταρτο μνημόνιο.

   Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής τον προϋπολογισμό του 2017 και τόνισε ότι την αύξηση των εσόδων θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, ιδίως με τους έμμεσους φόρους που είναι φόροι στην κατανάλωση. Το σύνολο των παρεμβάσεων για το 2017 ανέρχονται στα 4 δις και αφορούν δαπάνες, με μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και με αύξηση των κοινωνικών εισφορών, επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές στα ταμεία για να πάρουν μικρότερες συντάξεις.

    «Αυτό θα είναι το ματωμένο πλεόνασμα», που προβλέπει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία τα περί στήριξης των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER