Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 12:38

Ανάκαμψη διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, "αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους"

Γράφτηκε από την
Ανάκαμψη διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, "αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους"

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται», αναφέρει ο ΟΟΣΑ αναφορικά με την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών - μελών του (Economic Outlook).

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η ανάκαμψή της. «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», αναφέρεται. Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει φέτος υψηλότερο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος με βάση το πρόγραμμα.

«Η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη». Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περιορίζουν τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και συνιστά την εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων και στόχων για τις επιδόσεις των τραπεζών, για να παρακολουθείται η πρόοδος που κάνουν για την αντιμετώπισή τους. Όσον αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και θα επιτρέψει τη συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών στην ανάπτυξη. «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η διασφάλιση ότι η νέα ανεξάρτητη Αρχή δημόσιων εσόδων θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και την είσπραξη, θα ενισχύσει τα έσοδα», αναφέρεται.

Ανάπτυξη και ανεργία

Η έκθεση προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, ενώ για το 2017 και το 2018 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,3% και 1,9% αντίστοιχα. «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη», σημειώνεται. «Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

«Η απασχόληση θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ιδιαίτερα για τους νέους». Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% φέτος από 24,9% πέρυσι και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το 2018. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος από -1,1% πέρυσι και να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,1% το 2017 και το 1,4% το 2018, λόγω «της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών». Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα 1% του ΑΕ), το οποίο αναμένεται να περιορισθεί στο 0,6% και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Δημόσια οικονομικά

Όσον αφορά το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνει και τους τόκους), προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί στο 0,2% το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και να μειωθεί στο 182,7% το επόμενο έτος και το 177,6% το 2018.

Προβλέπει μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2017

Μικρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,3% το 2017 και 3,6% το 2018 από 2,9% φέτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook).

Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί στα φετινά επίπεδα του 1,7% και συγκεκριμένα στο 1,6% το 2017 και το 1,7% το 2018. Για την οικονομία των ΗΠΑ, προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης, από το 1,5% φέτος στο 2,3% το επόμενο έτος και το 3% το 2018. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας προβλέπεται να μειωθεί από 6,7% φέτος στο 6,4% και το 6,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) θα μπορούσαν να προωθήσουν για 3 -4 χρόνια πολιτικές δημοσιονομικής στήριξης - με επενδύσεις σε υποδομές, την παιδεία και την έρευνα και ανάπτυξη - χωρίς να αυξήσουν τον λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση που έχει τίτλο: «Διαφυγή από την παγίδα χαμηλής ανάπτυξης; Αποτελεσματικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αποφυγή παγίδων στο εμπόριο».

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι «η αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου με καλύτερες πολιτικές θα συμβάλει στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και θα στηρίξει μία υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας», μία διατύπωση που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές για περιορισμό του εμπορίου που έχει υποστηρίξει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης θα περιορίσει το βάρος των προσαρμογών για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Αυτό το Economic Outlook θεωρεί ότι ο προστατευτισμός και τα αναπόφευκτα εμπορικά αντίποινα θα αντιστάθμιζαν μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων που θα είχαν οι δημοσιονομικές πρωτοβουλίες στην εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη, θα αύξαναν τις τιμές, θα έπλητταν τα βιοτικά επίπεδα και θα άφηναν τις χώρες και χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση. Ο εμπορικός προστατευτισμός προφυλάσσει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά επιδεινώνει τις προοπτικές και μειώνει την ευημερία πολλών άλλων. Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, περισσότερες από το 25% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση. Αντίθετα, οι πολιτικοί πρέπει να εφαρμόσουν τα πακέτα διαρθρωτικών πολιτικών, τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, αυξάνουν τον δυναμισμό των επιχειρήσεων, προωθούν την επιτυχή ανακατανομή (πόρων) και ενισχύουν τις πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη από το εμπόριο κατανέμονται καλύτερα», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER