Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 12:03

Μισέλ Σαπέν: Να λάβουμε μέτρα για το ελληνικό χρέος

Γράφτηκε από την

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα κάνει τόσο μεγάλες προσπάθειες 

Σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) . «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρόσθεσε.

Υπουργός Οικονομικών Λουξεμβούργου: «Θα εργασθούμε πολύ σκληρά» για μία απόφαση για το χρέος

Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Παρέμβαση Στουρνάρα για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, λίγες ωρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσουν τα βραχυπροθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την υιοθέτηση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στόχος, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η χώρα στις αγορές απο τα μέσα του 2018.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικων Wolfang Schaeuble, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, αντί να ευελπιστεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρεους, προκειμένου να μην χαλαρώσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η άποψη αυτή αποτελεί μία ακραία εκδοχή του "ηθικού κινδύνου."

Έκκληση ευρωβουλευτών στο Eurogroup να συζητήσει τη βιωσιμότητα του χρέους

Άρθρο-ανοικτή επιστολή, αναφορικά με το σημερινό Eurogroup και την ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv», συνέταξαν και συνυπογράφουν τρεις ευρωβουλευτές, η Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο καταγράφει «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να στείλουν αυτό το μήνυμα, γιατί το να μην κάνουν τίποτα θα σήμαινε πως αφήνουν την Ελλάδα να εξαντληθεί και τους Έλληνες χωρίς ελπίδα, παρότι η ίδια η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017, για πρώτη φορά από το 2008» σημειώνουν και προσθέτουν: «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τη σελίδα της κρίσης την γυρίζουμε όλοι μαζί. Έχουν κάνει θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Στην Ελλάδα, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 38% μεταξύ 2009 και 2014. Έως πρόσφατα, η παιδική φτώχεια είχε αυξηθεί, καθώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών, τομείς όπως της εκπαίδευσης και της υγείας είχαν αποσυντεθεί».

Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι σε μια εποχή που «η εκλογή του κ. Τραμπ, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς απειλούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, τις κοινωνικές αξίες, και το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι επείγουσα ανάγκη τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, να στηρίξουν την ενότητά τους».

APE-MPE