ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 13:36

Άγονος ο διαγωνισμός για τo 4,5% των μετοχών της Σουρωτής

Γράφτηκε από την
Άγονος ο διαγωνισμός για τo 4,5% των μετοχών της Σουρωτής

Άγονος κηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού 4,5%, που κατέχει στην εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής, καθώς ουδείς ενδιαφερόμενος προσήλθε χτες, προκειμένου ν' αγοράσει τις προσφερόμενες μετοχές με τιμή εκκίνησης το 1,20 ευρώ/μετοχή. Η πώληση των 702.471 μετοχών επρόκειτο να γίνει με την υποβολή προσφορών σε κλειστό φάκελο και δια της πλειοδοτικής διαδικασίας, αλλά λόγω μη προσέλευσης ενδιαφερομένων, η τριμελής επιτροπή του διαγωνισμού τον κήρυξε άγονο.

Η Σουρωτή ΑΕ έχει τους τελευταίους μήνες προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτού του ομογενούς επιχειρηματία και μεγαλοϊδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που σήμερα κατέχει τουλάχιστον το 42% των μετοχών της και εκείνου της Coca Cola με μερίδιο περίπου 20%, αλλά ουδείς εκ των δύο προσήλθε χτες στη Σουρωτή, προκειμένου να καταθέσει προσφορά για τις μετοχές του Συνεταιρισμού.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο διαγωνισμός δεν αποκλείεται να επαναπροκηρυχθεί, αλλά το αν αυτό θα γίνει ή όχι, θα εξαρτηθεί κι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση της Σουρωτής ΑΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Η συνέλευση, στην οποία ο Συνεταιρισμός θα συμμετάσχει δια εκπροσώπων του (που θα επιλεγούν στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του την Τετάρτη), έχει ως θέματα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, την παρουσίαση αναλυτικού προϋπολογισμού της εταιρείας, με έμφαση στο μάρκετινγκ, τις εξαγωγές και την αύξηση των πωλήσεων και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (σσ υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Σαββίδη είχε ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Σουρωτής ΑΕ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με θέμα την προώθηση διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου).

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά τη γενική συνέλευση -η οποία σε περίπτωση μη απαρτίας θα συνέλθει εκ νέου στις 9 (πρώτη επαναληπτική) ή τις 20 Ιανουαρίου (δεύτερη)- θα συγκληθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού. Στόχος είναι να αποφασιστεί η ημερομηνία σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του, στη διάρκεια της οποίας θα ξεκαθαρίσει η περαιτέρω στάση του Συνεταιρισμού ως προς το αν η διαδικασία της προσφοράς μετοχών θα επαναληφθεί ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός προσέβλεπε στην άντληση κεφαλαίων από την πώληση των μετοχών του, ώστε να χρηματοδοτήσει μέρος των αναπτυξιακών πρότζεκτ που περιλαμβάνονται στο business plan του, όπως η δημιουργία αποσταγματοποιείου και ποτοποιείου. Πάντως, όπως διευκρίνιζαν στελέχη του Συνεταιρισμού, δεν τοποθετούν όλες τις προσδοκίες τους στο ίδιο... καλάθι, καθώς χρηματοδοτικές πηγές για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναζητούνται και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πλέον, εν αναμονή της γενικής συνέλευσης της 21ης Δεκεμβρίου, το βασικό θέμα υπό συζήτηση είναι το κατά πόσον θα εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ, αλλά και το αν, με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές, που από κοινού κατέχουν περίπου το 26% της εταιρείας (εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό με 4,5% και ο δήμος Θέρμης με 16%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και ο Σύλλογος Ορφέας).

Η στάση των θεσμικών μετόχων σε αυτό το ζήτημα είναι καθοριστική, καθώς για να προκηρυχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να συναινέσουν οι κάτοχοι του 67% των μετοχών και ουδείς εκ των δύο ενδιαφερόμενων ομίλων κατέχει τέτοιο ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι παρότι δεν λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της κι εμφανίζεται ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η «Σουρωτή» εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER