Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 14:09

ΣΕΤΕ: Σωστό και δίκαιο το πάγωμα της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Γράφτηκε από την
ΣΕΤΕ: Σωστό και δίκαιο το πάγωμα της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Σωστή και δίκαια κίνηση χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές.

Οπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, το κόστος στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ μικρό, ενώ το πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλο από το προσφυγικό και συμπλήρωσε ότι αυτή η απόφαση είναι μια μεγάλη βοήθεια. "Το κράτος δείχνει ότι είναι κοντά τους, όλοι μας συμπαραστεκόμαστε σε αυτά τα νησιά και είναι πολύ θετικό που ο Πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος ανάφερε σε ανάρτηση του στο Twitter πως πρόκειται για σωστή απόφαση που θα πρέπει να ισχύσει για όλη την τουριστική περίοδο του 2017. Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Ανδρεάδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι το ΔΝΤ, όπως είπε, πιέζει για αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 14%. Αν συμβεί αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: "είναι "καλύτερα να τα κλείσουμε και να φύγουμε".

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για ανακουφιστική, δίκαιη αλλά και μεγαλόψυχη απόφαση. Οπως τονίζει ήταν ένα δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών καθώς υπήρχε θέμα επιβίωσης αλλά και εθνικής κυριαρχίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

"Ηταν καθημερινό, όπως είπε, το ενδιαφέρον των πολυθενικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, για το ποια εξέλιξη υπάρχει στο θέμα της αύξησης ή μη του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε μεταβολή προς τα πάνω θα μας καθιστούσα μη ανταγωνιστικούς, τη στιγμή που ο ΦΠΑ στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ήταν μονοψήφιος", τόνισε ο κ. Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι η μη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σημαίνει ότι δεν θα μπουν λουκέτα στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αλλά και δεν θα γίνει και αφελληνισμός επιχειρήσεων.

Ο κλάδος του τουρισμού παραμένει σε επιφυλακή, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς βασικό αίτημα των φορέων του τουρισμού παραμένει η μη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης. Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει, ότι αυτό θα πλήξει καίρια τις αδύναμες περιοχές και επιχειρήσεις και ευχήθηκε να εισακουστεί η αρμόδια υπουργός που πρόσφατα δήλωσε ότι αυτό δεν θα εφαρμοστεί το 2017. Βέβαια, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης ότι αυτό "θα ήθελε να το ακούσει από τον κ. Τσακαλώτο". "Εγινε τόση προσπάθεια ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδο και με την επιβολή αυτού του τέλους πάμε να καταστρέψουμε ότι χτίστηκε", κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.

Φορολογικές διευκολύνσεις για το νησί της Λέσβου

Την παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φορολογούμενους της Λέσβου, ως μέτρο ανακούφισης του νησιού μετά τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που υπέστη το νησί στις 28 και 29 Νοεμβρίου και την εξάμηνη κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, παρατείνεται μέχρι τις 28 Μαΐου 2017 η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους στη Λέσβο, ενώ για τον ίδιο λόγο παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα θα αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση στην αρχή της εβδομάδος ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης έλαβε τη διαβεβαίωση πως το μέτρο μπορεί να παρθεί για τη Λέσβο και ότι το υπουργείο είναι θετικό προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ακολούθησε υποβολή σχετικού αιτήματος της Περιφερειακής Αρχής που υπογράφει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στην αρμόδια Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Η τελευταία με τη σειρά της ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προωθήσουν άμεσα αντίστοιχο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για:

α) την παράταση της προθεσμίας καταβολής στις Δ.Ο.Υ. βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στην ως άνω περιοχή, που λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, να παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

β) την αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω προσώπων έως τη λήξη κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, όπως προσδιορίζεται στην ανωτέρω απόφαση.

Ικανοποίηση των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων για την διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ

Το συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που διεκδικούσε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εκφράζει την ικανοποίησή του για το πρωθυπουργικό διάγγελμα. «Έστω και αν είναι προσωρινή η αναστολή, λέει με ανακοίνωση του το συντονιστικό όργανο, κερδήθηκε μια μάχη, η οποία οφείλεται στην συσπείρωση των πολιτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών των νησιών μας γύρω από τους φορείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις κινητοποιήσεις».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο αγώνας και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με στόχο την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, μιας και αυτό αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας».

Θετικές οι αντιδράσεις των αιρετών για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ

Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που οι κάτοικοι τους δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση και για όσο αυτή διαρκεί, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε θετικά δεκτή από τους φορείς των νησιωτών.

Οι οποίοι, σύμφωνα και με την πρωθυπουργική διατύπωση, υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα και χάρη στους οποίους κρατήθηκαν ψηλά οι σημαίες της Ευρώπης. «Τους χρωστούν η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός από την πόλη του Βατικανού όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε διεθνή διάσκεψη Ευρωπαίων δημάρχων για το προσφυγικό υπό την αιγίδα της Παπικής Ακαδημίας και του ίδιου του ποντίφηκα, αναφερόμενος στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δήλωσε: «Τελικά τα δίκαια επιχειρήματα των νησιωτών επικράτησαν στον αγώνα για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για αυτή την εξέλιξη που δείχνει πως όταν οι νησιώτες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά».

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς αλλά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης με μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια σε όλα τα νησιά ακόμα και στα μικρονήσια, όπως στον Αϊ Στράτη και στους Φούρνους, είχαν αντιδράσει στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

«Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί αίτημα πάγιο των νησιωτών. Όλη η κοινωνία και εγώ ως περιφερειάρχης με έμφαση και ένταση το είχαμε ζητήσει» υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου. Και συνέχισε: «Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο να βλέπουμε με ικανοποίηση τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Η απόφαση αυτή, παρά την προσωρινότητά της, θα βοηθήσει την οικονομία των νησιών μας στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή φάση που διανύουμε».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, αναφερόμενος στην πρωθυπουργική ανακοίνωση, τόνισε πως «παραμένει βέβαια αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πλην όμως η προσωρινή διατήρησή τους λόγω της προσφυγικής κρίσης αποτελεί νίκη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών που ενωμένες έδρασαν και αντέδρασαν».

Ανάλογη και η αντίδραση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη. «Η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και αυτό αντικειμενικά αποτελεί θετική εξέλιξη. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει ότι οι συλλογικοί αγώνες, αν και πάντοτε σημαντικοί, είναι πιο αποτελεσματικοί όταν υπάρχουν κυβερνήσεις που σέβονται τις λαϊκές διεκδικήσεις» δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης και συνέχισε: «Από το Σεπτέμβριο του 2015 η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν σαφής: αφενός, υπεύθυνη υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού και την απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους από το τελευταίο Eurogroup. Αφετέρου, εφαρμογή παράλληλου προγράμματος διοχετεύοντας κάθε πλεόνασμα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα πάλευε καν να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ, όπως άλλωστε έσπευσαν να παρουσιάσουν ως αποδεκτή τη θέση των δανειστών για αύξηση της φορολογίας των ναυτικών. Αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις, όπως και η κατανομή κοινωνικού μερίσματος 617 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε συνθήκες επιτροπείας δεν είναι όλοι ίδιοι».

ΕΣΕΕ: Θετική η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα‭ ‬νησιά‭

Θετική χαρακτηριζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα‭ ‬‬νησιά‭ ‬του‭ ‬‬βόρειου‭ ‬‬και‭ ‬ ‭ ‬ανατολικού‭ ‬‬Αιγαίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ενώ σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ κάνει έκκληση για συναίνεση και ζητά να δοθεί επιλεκτικά άδεια απόπλου σε ορισμένα δρομολόγια πλοίων, «κυρίως ως ένδειξη σεβασμού προς τους κατοίκους των νησιών και διευκόλυνσης τής ήδη δύσκολης χειμερινής διαβίωσής τους παραμονές μάλιστα εορτών».

«Η ΕΣΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης, «αποτιμά καταρχάς ως θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα‭ ‬‬νησιά‭ ‬‬του‭ ‬‬βόρειου‭ ‬‬και‭ ‬ανατολικού‭ ‬‬Αιγαίου,‭ ‬που‭ ‬υποδέχονται‭ ‬το‭ ‬‬κύριο μεταναστευτικό ρεύμα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, νησιά «άγονης γραμμής»). Είναι‭ ‬‬ενθαρρυντικό‭ ‬ότι ‬έστω‭ ‬και‭ ‬με‭ ‬αυτό‭ τον ‭ τρόπο,‭ ‬‬αναγνωρίζεται‭ ‬η προσπάθεια των νησιωτών μας για την υποδοχή των προσφυγικών ροών και η μεγάλη πίεση που έχουν δεχθεί οι οικονομίες αυτών των περιοχών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση αυτή επιλύει το γενικότερο πρόβλημα της νησιωτικής Ελλάδας, ‬καθώς ‬η ‭εξομοίωση των‭ συντελεστών ηπειρωτικών/νησιωτικών περιοχών που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα ήδη από τον Οκτώβριο 2015, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για‭ ‬ τις ‭οικείες ‭ ‬οικονομίες. Γι' αυτό, όπως‭ ‬ έχει επανειλημμένα προτείνει η ΕΣΕΕ, είναι απαραίτητη η υλοποίηση στην πράξη του «μεταφορικού‭ ‬ ‭ ‬ισοδύναμου»‭ ‬ ‭‬στην‭ ‬ ‭ ‬ελληνική‭ ‬ ‭ ‬ακτοπλοΐα‭ ‬ και‭ ‬ ‬η‭ ‬ ‭ ‬αξιοποίηση‭ ‬ ‭ ‬των μαρίνων‭ ‬ ‭ ‬και‭ ‬ ‭ ‬των‭ ‬ ‭ ‬μικρών‭ ‬ ‭ ‬καρνάγιων‭ ‬ ‭σε‭ ‬ ‭διάφορα‭ ‬ ‭ ‬νησιά‭ ‬ ‭ ‬για‭ ‬ ‭ ‬την‭ ‬ ‭ ‬επισκευή διαφόρων‭ ‬ ειδών ‭ ‬πλοίων‭ ‬ ‬και ‭ ‬μικρών‭ ‬ ‭ ‬σκαφών‭ ‬ ‬με‭ ‬ ‭κίνητρο‭ ‬ την‭ ‬ ‭ ‬απαλλαγή‭ ‬ από ΦΠΑ».

Στο μεταξύ σε ότι αφορά στην απεργία της ΠΝΟ, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι «είναι‬ ‭‬γεγονός‭ ‬‬ότι‭ ‬‬έχουν‭ ‬αρχίσει‭ ‬να δημιουργούνται‭ σοβαρά‭ ‬‬προβλήματα‭ ‬‬τροφοδοσίας‭ ‬ ‭ ‬στα‭ ‬νησιά,‭ ‬δεδομένου‭ ‬ότι εξαντλούνται τα αποθέματα φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων, ενόψει μάλιστα των εορτών. Παράλληλα, σημαντικές ποσότητες αγροτικής παραγωγής, από και προς τα νησιά, κινδυνεύουν να καταστούν ακατάλληλες για κατανάλωση.Η‭ ‬‬ΕΣΕΕ‭ ‬ ‭θεωρεί‭ ‬ ‭τις‭ ‭ ‬απεργιακές‭ ‬ ‭ ‬κινητοποιήσεις‭ ‬ ‭ ‬της‭ ‬ ‭ ‬ΠΝΟ‭ ‬ ‭ ‬απόλυτα δικαιολογημένες‭ ‬ ‬και‭ ‬ ‭τάσσεται‭ ‬ ‭ ‬ξεκάθαρα‭ ‭ ‬υπέρ‭ ‬ ‬τους‭ ‭ ‬και‭ ‬ ‭ενάντια‭ ‬‭ ‬στην‭ ‬ ‭άδικη αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος 27.000 Ελλήνων ναυτικών, που στην πλειοψηφία‭ ‭ ‬τους‬ ‭ ‬φέρνουν‭ ‬συνάλλαγμα‭ ‬στη‭ ‬χώρα‭ ‬μας.‭ Το‭ ‬ ‭ ‬ελληνικό εμπόριο παρακάμπτει το γεγονός, ότι το λιμάνι του Πειραιά από τα αλλεπάλληλα προβλήματα σε πλοηγίδες, ρυμουλκά και απεργίες, δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές‭ ‬ ‭στις‭ ‬ ‬επιχειρήσεις‭ ‬ ‭και‭ ‭ ‬προτείνει,‭ ‬ ‭ ‬τουλάχιστον‭ ‭ ‬να‭ ‬ ‭‬δρομολογηθούν,‭ ‬ ‭το Σαββατοκύριακο «πλοία ασφαλείας», ώστε ‭ ‬να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση στην ΠΝΟ για συναίνεση και ζητά να δοθεί επιλεκτικά άδεια απόπλου σε ορισμένα δρομολόγια πλοίων, κυρίως ως ένδειξη σεβασμού προς τους κατοίκους των νησιών και διευκόλυνσης τής ήδη δύσκολης χειμερινής διαβίωσής τους παραμονές μάλιστα εορτών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER