Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 14:44

"Κάρτα του Αγρότη" από την Eurobank

Γράφτηκε από την

Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της «Κάρτας του Αγρότη», υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η δρομολόγηση της εν λόγω πρωτοβουλίας για τον αγροτικό κόσμο τόσο σε επίπεδο ρευστότητας όσο και κόστους παραγωγής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Καραβίας εξέφρασε τη δέσμευση ότι η Eurobank θα είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική από τις τράπεζες στην τιμολόγηση του προϊόντος αυτού.

«Με τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου με τη Eurobank,, υλοποιούμε μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματός μας και μια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, την κυκλοφορία της «Κάρτας του Αγρότη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, σημειώνοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και αντίστοιχα μνημόνια και με άλλες Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και συνεταιριστικές.

Όπως εξήγησε η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ένα σημαντικό τραπεζικό προϊόν, που έρχεται να υπηρετήσει δύο βασικές ανάγκες του Έλληνα αγρότη και να απαντήσει σε δύο βασικά προβλήματα.

«Πρώτον», ανέφερε, «στο πρόβλημα ρευστότητας. Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για έναν παραγωγό τρέχουν ολόκληρη τη χρονιά, ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων, που αποτελούν βασικό παράγοντα του αγροτικού εισοδήματος, γίνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι ο αγρότης έρχεται σε μια ταμειακή δυσκολία που τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του. Με την «Κάρτα του Αγρότη» αποκτά ουσιαστικά τη ρευστότητα που χρειάζεται».

Το δεύτερο πρόβλημα, συμπλήρωσε, είναι αυτό του κόστους παραγωγής. «Η έλλειψη ρευστού», όπως είπε, «είναι ένας βασικός λόγος - δεν είναι ο μοναδικός - που τα αγροτικά εφόδια κοστίζουν ακριβά. Με την «Κάρτα του Αγρότη» ο παραγωγός στην ουσία πληρώνει μετρητοίς, με αποτέλεσμα να διεκδικεί και να παίρνει από τον έμπορο εφοδίων σημαντικές εκπτώσεις και συνεπώς να έχει μείωση στο κόστος παραγωγής του. Προσπαθήσαμε, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της τραπεζικής αγοράς, τα χαρακτηριστικά αυτού του τραπεζικού προϊόντος να είναι συγκεκριμένα και να είναι τέτοια που να μπορούν οι Τράπεζες να προσφέρουν στους αγρότες ελκυστικά επιτόκια».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραβίας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση καθώς δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες, που δικαιούνται κοινοτικής ενίσχυσης, να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε τραπεζικό δανεισμό, με έναν εύκολο και απλό τρόπο και με ανταγωνιστικούς όρους». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι αγρότες διευκολύνονται μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» σε μια σειρά από αναγκαίες και καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν μετρητά.

Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι η υπογραφή του σημερινού μνημονίου είναι η αρχή μιας συνεργασίας, καθώς όπως τόνισε «ως τράπεζα έχουμε πολλές ιδέες, να έρθουμε με νέα προϊόντα, να βοηθήσουμε τον Έλληνα αγρότη στην καθημερινή του προσπάθεια. Σίγουρα ξεκινάμε με την «Κάρτα του Αγρότη, αλλά είναι δέσμευση μας να επανέλθουμε με νέες ιδέες και νέα προϊόντα».

Ερωτηθείς για το ύψος του επιτοκίου ο κ.Καραβίας ανέφερε ότι θα κινηθεί σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα, προσθέτοντας ότι «η δέσμευση μας είναι ό,τι θα είμαστε ενδεχομένως η πιο ανταγωνιστική τράπεζα στην τιμολόγηση του προϊόντος αυτού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ