Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 15:40

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Γράφτηκε από την
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό 11 μηνών σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω εικασιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ τερματίστηκε το ράλι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να διαχειριστούν τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων που επίκεινται νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 46 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,18%. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,7% αφού ανήλθε σε υψηλό έτους εν μέσω θετικών προοπτικών για τις εξαγωγές λόγω της υποχώρησης του γεν.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές καταγράφουν διακυμάνσεις μετά τη συνεδρίαση της αμερικανικής Federal Reserve την Τετάρτη, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο ενώ προέβλεψε τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.

Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 102,970 καταγράφοντας πτώση 0,5%. Χθες, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, στο 103,560.

Μικρή άνοδο 0,16% κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Οι εικασίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις που κυκλοφόρησαν αναφορικά με τη φαρμακευτική Actelion και την ασφαλιστική Generali βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράψει νωρίτερα υψηλό 11 μηνών. Αναλυτές και χρηματιστές είπαν ότι οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παραμένουν γενικώς θετικές μεσοπρόθεσμα, με τους βασικούς δείκτες πιθανόν να ανέλθουν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επίσης οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία δύο και πλέον έτη. Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τις πρόσφατες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Σταθεροποιητικά κινούνταν οι τιμές του αργού καθώς πληθαίνουν οι αναφορές ότι οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή ενημερώνουν τους πελάτες τους για επικείμενες μειώσεις στην παραγωγή στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να περιοριστεί η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά πετρελαίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER