Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 16:55

Στοχευμένοι έλεγχοι εν όψει της εορταστικής περιόδου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Γράφτηκε από την
Στοχευμένοι έλεγχοι εν όψει της εορταστικής περιόδου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Στοχευόμενους ελέγχους σε κλάδους που παρατηρείται υψηλής έντασης παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της εορταστικής περιόδου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

«Με έναρξη το εμπορικό γεγονός της “Black Friday”, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή και πραγματοποιείται εκστρατεία ελέγχων, ενόψει των εορτών σε όλη τη χώρα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του πλάνου αυτού θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σκοπός των ελέγχων αυτών είναι η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που ουσιαστικά υποβαθμίστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-14. «Ο προγραμματισμός των στοχευόμενων ελέγχων σε κλάδους που, βάσει στατιστικών δεδομένων, παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοχοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αντίθετα ανταποκρίνεται στον πραγματικό ρόλο του ΣΕΠΕ» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε παράπονα περί στοχοποίησης, ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση εξαίρεσης από την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, όπως δεν θα υπάρξουν και εξαιρέσεις από τους ελέγχους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης ότι «το ΣΕΠΕ έχει ήδη προγραμματίσει για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς μία σειρά παρεμβάσεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία εκτίμησης κίνδυνου που παρέχονται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ. Με τα καινούργια εργαλεία, θα αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΣΕΠΕ για στοχευμένους ελέγχους, με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σε ότι αφορά την αδήλωτη εργασία».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER