Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 11:16

Δεν θα πληρώνουν εισφορές όσοι δεν έχουν έσοδα από μπλοκάκια

Γράφτηκε από την
Δεν θα πληρώνουν εισφορές όσοι δεν έχουν έσοδα από μπλοκάκια

Έτοιμος να λειτουργήσει θα είναι ο ΕΦΚΑ, στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Ανεξαρτήτως φορέα ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος, όταν βγει ο πρώτος συνταξιούχος. Συμπλήρωσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ενοποίησης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών που θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση θα βγουν τον Ιανουάριο. Το σύστημα θα δέχεται οποιοδήποτε ποσό καταβάλλλεται, διευκρίνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το ειδοποιητήριο πηγαίνει σε εκείνον που πρέπει να πληρώσει.

Για τα μπλοκάκια ανέφερε πως για όσους έχουν ως δυο εργοδότες επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ και κλπ, όπως τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα.

Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος. Ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε ότι όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει.

Τυχόν εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2015 και το 2016 θα αφαιρούνται από τον υπολογισμό που θα γίνει, διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.

'Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.

Πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ, όπως είπε, θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER