Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 17:28

Την υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης αιτούνται οι τράπεζες

Γράφτηκε από την

Την υπαγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, εμφανίζονται να αιτούνται οι πιστώτριες τράπεζες της εκδοτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία των τραπεζών ζητείται η υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, με στόχο την εξυγίανση του δανειακά επιβαρυμένου ομίλου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η πρόταση των τραπεζών είναι να αναλάβει την υπόθεση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρεία Grant Thornton.

Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και η οποία έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με πλέον χαρακτηριστική τη "Μαρινόπουλος”.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του το Πρώτο Θέμα, από την ημέρα διορισμού του, ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με τον διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης προκειμένου η εταιρεία -εν προκειμένω ο ΔΟΛ- να μην οδηγηθεί σε απαξίωση.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ως ενδιαφερόμενο να στηρίξει κεφαλαιακά τον ΔΟΛ, κάτι που επί του παρόντος παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η επιλογή της αίτησης υπαγωγής μιας υπερχρεωμένης εταιρίας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μοναδική επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με τον μέτοχο της υπερχρεωμένης επιχείρησης. Άλλη εναλλακτική θα ήταν η αίτηση πτώχευσης, αλλά στην περίπτωση του ΔΟΛ, υπάρχει συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών (και ασυμφωνία με τον μέτοχο της επιχείρησης) και άρα εκλείπει η ανάγκη προστασίας με την αίτηση πτώχευσης.

Εάν τράπεζες και μέτοχος είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, τότε θα επιλεγόταν η αποκαλούμενη μέθοδος pre - pack, δηλαδή η από κοινού με την εταιρία επεξεργασία ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα προέβλεπε και σχέδιο για κούρεμα οφειλών.

Εφόσον δεν υπάρχει μία τέτοια συμφωνία, δεν μπορεί να υπάρξει και κούρεμα οφειλών, όπως φημολογείται, εν προκειμένω, και μάλιστα της τάξεως του 70% - 80%, προκειμένου να εμπλακεί στην επόμενη μέρα του ΔΟΛ ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Εν τω μεταξύ, με την αίτησή τους για την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, οι τράπεζες καταθέτουν και επιστολή πρόθεσης να στηρίξουν χρηματοδοτικά την επιχείρηση μέχρι να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η αίτησή τους. Στο διάστημα αυτό, το οποίο υπολογίζεται στο δίμηνο μέχρι να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου, το κύριο βάρος χρηματοδότησης της εταιρίας το επωμίζεται η ίδια. Η χρηματοδότηση δεν υφίσταται εάν η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δεν γίνει αποδεκτή και δεν ενεργοποιηθεί. Διαρκεί δε (η χρηματοδότηση) καθ΄όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός εκκαθαριστής θα πρέπει να πωλήσει είτε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είτε όλο το ενεργητικό της (δηλ. πώληση της εταιρίας χωρίς τις υποχρεώσεις της προκειμένου αυτή να μην χάσει τη λειτουργική της αυτοτέλεια).

Το ύψος των δανείων του Οργανισμού εμφανίζεται πλέον να έχει υπερβεί τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές καθιστούν επιτακτική την εξεύρεση επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να στηρίξει την εταιρεία στο μακρό αυτό διάστημα που απαιτείται για την εξυγίανσή της.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ακόμη και με την αποχώρηση του ιδιοκτήτη και βασικού μετόχου Στ. Ψυχάρη, το ζητούμενο είναι πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν, χωρίς την ύπαρξη της νομικής κάλυψης, να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του ΔΟΛ μέχρι να βρεθεί επενδυτής.

Μέχρι να βρεθεί επενδυτής, οι τράπεζες θα πρέπει να αιμοδοτήσουν με νέα κεφάλαια τον όμιλο για να τον κρατήσουν ζωντανό. Ακόμη όμως και εάν δεν βρεθεί επενδυτής που να ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον ΔΟΛ και οι τράπεζες χρειαστεί να εκποιήσουν περιουσιακά του στοιχεία, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό προκειμένου τα περιουσιακά του στοιχεία να μην οδηγηθούν εν τω μεταξύ σε πλήρη απαξίωση επί ζημία των πιστωτών.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Αυγής", Βασίλης Μουλόπουλος, αποδέχθηκε την πρόταση να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πηγή: Capital.gr