Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 18:07

Μετά την αποτυχία με τους Αζέρους, νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Γράφτηκε από την
Μετά την αποτυχία με τους Αζέρους, νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Τη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ, του ποσοστού δηλαδή που προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός, έχει ως βάση το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση και το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αν και έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια, αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αφενός να ολοκληρωθεί με επιτυχία και γρήγορα ο νέος διαγωνισμός, αφετέρου να εγγραφεί το τίμημα ακόμη και στα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η πώληση ποσοστού 66% της εταιρείας.

Αυτό εξηγούν άνθρωποι με γνώμη των διεργασιών που συμμετείχαν τελευταίως σε μια σειρά συσκέψεων γύρω από το θέμα, και χαρακτηρίζουν ως κίνηση υψηλού ρίσκου κάθε άλλη παραλλαγή.

Σε μια μάλιστα από αυτές τις συσκέψεις όπου έλαβαν μέρος και τα ΕΛΠΕ, ανοίγοντας τα χαρτιά τους, διατύπωσαν την εξής πρόταση: Είτε πουλάμε το 35% και αποχωρούμε εντελώς από το ΔΕΣΦΑ, είτε αγοράζουμε από το ΤΑΙΠΕΔ και το ποσοστό 31% του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ τους απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, θα δημιουργούσε νομικό κώλυμα και η ιδέα απορρίφθηκε.

Αν και το υπουργείο Ενέργειας δηλώνει επίσημα ότι θα έχει οριστικά καταλήξει στην φόρμουλα του νέου διαγωνισμού προς το τέλος του μήνα, εντούτοις τα δεδομένα δείχνουν ότι η λιγότερο περίπλοκη και πιο γρήγορη λύση είναι η πώληση του 66%.

Αυτό άφησε άλλωστε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Είχε προηγηθεί ρητή δήλωση από μικροφώνου του Επιτρόπου, ότι η άποψη της Κομισιόν είναι πως πρέπει να πουληθεί το 66%, ωστόσο η Επιτροπή περιμένει την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο νέος διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ θα μπορούσε να προκηρυχθεί εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το νωρίτερο μέσα στο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τούτο σημαίνει ότι το Νοέμβριο θα μπορούσε ο διαγωνισμός να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και το Δεκέμβριο να έχει ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.

Τα πάντα σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να τρέξουν με ταχύτητες fast track “αλά ΑΔΜΗΕ”, όπου ο διαγωνισμός για το 24% προκηρύχθηκε τον Ιούλιο, και η σύμβαση με την κινεζική State Grid υπεγράφη τον Δεκέμβριο, δηλαδή η όλη διαδικασία διήρκεσε πέντε μήνες.

Όσο για το προσδοκώμενο τίμημα, εφόσον ο νέος διαγωνισμός αφορά και πάλι το 66%, σύμφωνα με την αίσθηση μίας τουλάχιστον εκ των εμπλεκόμενων πλευρών, θα είναι χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα φυσικά είναι πόσο χαμηλότερο.

Πηγή: news247.gr

 


NEWSLETTER