Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 09:59

Καταστροφική θεωρούν οι Βρυξέλλες την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης

Γράφτηκε από την
Καταστροφική θεωρούν οι Βρυξέλλες την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης

Οι υπουργοί Οικονομικων της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Στην συνάντηση στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ο νόμος για την ενέργεια. Ανοικτό παραμένει το θέμα της οικονομικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πρόγραμμα για την Αθήνα.

Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα και η οικονομία δείχνει ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Λόγω του Brexit, του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του μεταναστευτικού, καθώς, επίσης, και των φετινών εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκ νέου αναζωπύρωση της κρίσης θεωρείται, στις Βρυξέλλες, καταστροφικό σενάριο. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση εκλογικής ήττας στη χώρα του.

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν μια εφάπαξ καταβολή, η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και και των δανειστών έπαυσε. Γι αυτό και στις αρχές τις εβδομάδας ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) έδωσε οριστικά το πράσινo φως για τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί το βάρος των επιτοκίων, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορειο Ειδήσεων (dpa) από τις Βρυξέλλες.

 Sueddeutsche Ζeitung: Aναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα για τη Γερμανία

«Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία» γράφει σε άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung.

Στο Eurogroup οι υπουργοί θα πρέπει να υλοποιήσουν τον απαράβατο όρο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, γιατί έρχονται εκλογές και γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου τονίζεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις. του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».

Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

«Άρα» συμπεραίνει ο σχολιαστής «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. 'Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι αυτήν (…).

«H Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς

Οι εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήρθαν αιφνιδιαστικά ακόμη και για πολλά στελέχη του και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Έτσι, ενώ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD θα συζητούνταν θέματα σχετικά με την υποψηφιότητα στο αξίωμα του καγκελαρίου, στους βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς, ως υποψήφιος καγκελάριος και υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η δημοσιοποίηση του ονόματός του έγινε χθες μέσω δύο συνεντεύξεων που έδωσε ο πρόεδρος του SPD.

Όταν ο Σουλτς μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης καταχειροκροτήθηκε. Οι βουλευτές είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και φώναζαν «τώρα ξεκινάμε». Η ικανοποίηση για την απόφαση του Γκάμπριελ να μη θέσει υποψηφιότητα ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Ο Σουλτς θεωρείται ως ένας πολιτικός, που με τον θερμό και ανθρώπινο τρόπο του, αγγίζει τους ανθρώπους. Βέβαια δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι με την τροπή. Από τη μια καταγράφηκε δυσαρέσκεια επειδή, ενώ ο Γκάμπριελ επέμενε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, ήταν ο ίδιος που δεν το τήρησε, από την άλλη ο Σουλτς δεν ήταν ο υποψήφιος της καρδιάς πολλών βουλευτών από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που επιθυμούσαν τον Γκάμπριελ.

Η συνεδρίαση δεν διήρκησε πάνω από μια ώρα και στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς συνοδευόμενος από τον Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, κατευθύνθηκε προς τον τύπο. Οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν με μιαν προφανή ερώτηση, για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Γκάμπριελ στην προεκλογική εκστρατεία; «Θα είναι ένας λειτουργικός ρόλος» απάντησε ο Όπερμαν. Καθαρά φαίνεται να ακούστηκε το επίρρημα «μόνο». Στη συνέχεια ο Όπερμαν εξήρε τη «μεγάλη προσωπική αξιοπιστία» του Σουλτς, «επειδή ξέρει τα προβλήματα των ανθρώπων και μιλά τη γλώσσα τους».

Σε αυτό το σημείο πήρε το νήμα ο Μάρτιν Σουλτς. Μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των οικογενειών και των ζευγαριών στη Γερμανία και πόσο σημαντικός γι' αυτούς είναι ο σεβασμός και η ατομική προστασία. «Το SPD πρέπει να ξαναδώσει εμπιστοσύνη και να βάλει την τύχη των παιδιών στο επίκεντρο της δράσης του» τόνισε ο Σουλτς. «Το SPD κατεβαίνει για να ηγηθεί στη χώρα, και ανεξάρτητα υπό ποια διάταξη, να θέσει τον επόμενο καγκελάριο». Μεγάλο στοίχημα να ξεκολλήσει το κόμμα από το 20% και να το οδηγήσει στα παλιά υψηλά ποσοστά του. Θα το καταφέρει; Προς το παρόν ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος βλέπει ως βασικό αντίπαλο του κόμματος την ευρωφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), την οποία και ανακήρυξε αντίπαλο του SPD. «Η Γερμανία κινδυνεύει, γιατί η Δημοκρατία απομακρύνεται, οι φυγόκεντρες δυνάμεις της κρίσης απελευθερώνουν δυνάμεις εχθρικές της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους για να παρομοιάσει το SPD ως «τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, απάντησε ότι η «Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη». Ήταν μια πρώτη προεκλογική γεύση Σουλτς προς τους δημοσιογράφους. Στο μικρό συνέδριο του SPD της Κυριακής θα εκφωνήσει την πρώτη προγραμματική του ομιλία στα μέλη του κόμματος. Την ίδια ώρα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα παρακολουθεί τις εξελίξεις με επιδεικτική ηρεμία. Το στέλεχος Μίχαελ Γκρόσε - Μπρέμερ επεσήμανε την έλλειψη εμπειρίας του Σουλτς στη διαχείριση εξουσίας και ότι «σε ταραγμένες εποχές οι άνθρωποι εκτιμούν τον αναλυτικό, ήρεμο και αξιόπιστο τρόπο της Μέρκελ». Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία μόλις ξεκίνησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER