Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 12:25

Έως τις 6 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Γράφτηκε από την
Έως τις 6 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Έως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για την τρίτη φάση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούνται στους δήμους της χώρας, έχουν ενταχθεί συνολικά 43.000 άνεργοι.

Η δράση στοχεύει αφενός μεν στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, αφετέρου δε στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση. Όπως υποστηρίζει, άλλωστε, το υπουργείο Εργασίας, η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξής τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη της διαδικασίας επαναφοράς του ανέργου στο χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού του επιπέδου με την προσφορά μίας θέσης εργασίας για οκτώ μήνες σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά, μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση, με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα την «κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, λαμβάνουν, μηνιαίως, καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75 ευρώ), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54 ευρώ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αναφέρει ότι η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έχει στόχο να απεγκλωβίσει τους μακροχρόνια ανέργους από τον αποκλεισμό που υφίστανται, για πολλά χρόνια, από την αγορά εργασίας. Όπως επισημαίνει, στην πρώτη φάση του προγράμματος, το 72% των ωφελουμένων είχε να εργαστεί περισσότερο από δύο χρόνια. «Οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται, όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός της αγοράς εργασίας» εξηγεί η κ. Αντωνοπούλου, σημειώνοντας ότι, ειδικά, μετά τον πρώτο χρόνο, ο άνεργος έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να προσληφθεί. «Ο σχεδιασμός που κάναμε, λοιπόν, συνδυάζει, για πρώτη φορά, από τη μια, μία θέση εργασίας και, από την άλλη, τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανέργου. Γιατί θέλουμε ο άνεργος να μπορεί, μετά το πέρας του προγράμματος, να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όταν και όπου προκύπτει» τονίζει. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σηματοδοτεί την επαναφορά της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις. Προσφέρεται μία θέση εργασίας για οκτώ μήνες, αλλά είναι πλήρους απασχόλησης, με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μία εποχή όπου οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παρουσιάζονται σαν τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας».

Με αφορμή την έναρξη της τρίτης φάσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με εκπροσώπους δημοτικών αρχών, καθώς και με εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι μίλησαν γι' αυτά που έχουν αποκομίσει στη διάρκεια αυτών των προγραμμάτων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, διοικητικών και κοινωνικών υπηρεσιών στο δήμο Περάματος, Τάκης Καραγιαννάκης, υπογραμμίζει ότι η εργασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και συμβάλλει στην υλοποίηση κοινωνικά αναγκαίων έργων και δράσεων στο δήμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύεται η ανάγκη αυτών των προγραμμάτων, παρότι η θέση του δήμου είναι για μόνιμη απασχόληση, με δεδομένο ότι η ανεργία συνολικά στο δήμο του Περάματος υπολογίζεται περίπου στο 60%. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κλάδοι που στήριζαν την οικονομία της περιοχής, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και η οικοδομή, από το 2008, έχουν καταρρεύσει και χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν σε αυτούς τους κλάδους, έχουν κάνει ελάχιστα έως καθόλου μεροκάματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, διαπιστώνει ότι αυτά τα προγράμματα μπορούν να καλύψουν σοβαρές και υπαρκτές ανάγκες. Συνολικά, όπως λέει, θα απασχοληθούν, σε δύο οκτάμηνους κύκλους, 476 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και στόχος είναι να αποκατασταθούν υποδομές που έχουν διαλυθεί και υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει. Παράλληλα, ο κ. Καραγιαννάκης αναφέρεται και στο όφελος που προκύπτει για την τοπική οικονομία από τα συγκεκριμένα προγράμματα. «Όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν κάποιο εισόδημα, αυτό πηγαίνει στην τοπική αγορά. Από την άλλη, καλύπτονται υπαρκτές ανάγκες του δήμου» προσθέτει.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος απαριθμεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Πιττακή, η οποία είναι άνεργη επτά χρόνια και μητέρα τριών παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια, δεν έχω δουλέψει, έχω μείνει πίσω στα ένσημα και, αυτό το οκτάμηνο, έχω πάρει κάποια ένσημα. Είναι μεγάλη βοήθεια. Επίσης, λειτουργεί και ως μία μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί προσφέρεις κάτι» δηλώνει η κ. Πιττακή, ενώ συμπληρώνει ότι έχει κάνει αρκετή δουλειά στο δημοτικό κολυμβητήριο του Περάματος. «Προσπαθεί ο δήμαρχος, όσο μπορεί, να ανοίξει το κολυμβητήριο, γιατί είναι καλό για το Πέραμα, για τα παιδιά του δήμου, αλλά και για τους μεγάλους» τονίζει η ίδια. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, συμμετέχει και στο πρόγραμμα πιστοποίησης. «Είναι πολύ καλό το πρόγραμμα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα πάρω μία πιστοποίηση στην πληροφορική» προσθέτει.

«Είμαι άνεργος από τον Μάιο του 2010. Στα επτά αυτά χρόνια, έχω δουλέψει μόνο δύο μήνες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάμπρος Μπάρλας, ελαιοχρωματιστής, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος. Όπως αναφέρει, με τα χρήματα από το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα του σπιτιού του. Ο κ. Μπάρλας σημειώνει: «Είμαι 60 χρονών. Κάθε μέρα έρχομαι από την περιοχή Ζωγράφου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Βοηθάω, όσο μπορώ, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Η ουσία είναι, αν μπορούν να επεκταθούν αυτά τα προγράμματα. Ξέρω ότι περιμένει κι άλλος κόσμος. Για εμένα, όμως, είναι μία ανακούφιση».

Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος συμμετέχει και ο Παναγιώτης Σάμιος, 63 ετών, ο οποίος είναι άνεργος από το 2009. Όπως λέει, έχει εργαστεί για την υλοποίηση αρκετών έργων που έχουν γίνει σε σχολεία, γήπεδα και πάρκα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ασπροπύργου, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ωφέλησε κάποιους δημότες, που ήταν μακροχρόνια άνεργοι και έδωσε την ευκαιρία στο δήμο να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες, «καθώς, τα τελευταία χρόνια, δεν γίνονται προσλήψεις». «Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα δώσουν "ανάσα" στην περιοχή και ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει πολύ» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Ψυχολογικά με έχει ωφελήσει το πρόγραμμα, καθώς μπήκα πάλι στην αγορά εργασίας» επισημαίνει ο Χρήστος Χήτος, οικοδόμος, ο οποίος είναι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ασπροπύργου. «Τοποθετώ πλάκες στα πεζοδρόμια, κάνουμε διαμόρφωση χώρου» λέει. Σύμφωνα με τον κ. Χήτο, το κύριο ζήτημα για τον ίδιο είναι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. «Είμαι 58 στα 59. Με βοηθάει να μαζέψω ένσημα. Από το 2009, είμαι άνεργος στον τομέα της οικοδομής. Είναι μία προσωρινή ανακούφιση» συμπληρώνει.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων γίνεται - αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο - στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης από πιστοποιημένους χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες και μέχρι τρεις επιβλέποντες φορείς.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος»

Τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω

Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

Ηλικία

Αριθμός ανήλικων τέκνων

Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Εντοπιότητα

Δικαιούχοι ΚΕΑ

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Τα έργα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες: Περιβαλλοντικές βελτιώσεις, έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας, υποδομές κοινής ωφέλειας, συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτιριακών κοινωνικών υποδομών, καθώς και ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER