Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 23:15

ΚΕΔΕ: Ευρεία συζήτηση για το ΕΣΠΑ παρόντος Χαρίτση

Γράφτηκε από την
ΚΕΔΕ: Ευρεία συζήτηση για το ΕΣΠΑ παρόντος Χαρίτση

Συμμετοχή στο σχεδιασμό και την διαχείριση του ΕΣΠΑ ζητούν οι δήμοι, προκειμένου, χωρίς καθυστερήσεις, να δρομολογηθούν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Το πάγιο αυτό αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, επαναδιατυπώθηκε από το σύνολο των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά την σημερινή συνεδρίαση του, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, ο οποίος παρέστη σ’ αυτήν.

Ο Αλέξανδρος Χαρίτσης που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, για τους στόχους και την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει την συνεργασία με τους δήμους, καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επισήμανε ότι η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ έχει φτάσει στο 11,35%, όταν την αντίστοιχη περίοδο στο προηγούμενο ήταν μόλις 1,5% και παραδέχθηκε ότι είναι ετεροβαρής για τους δήμους σε σχέση με τις περιφέρειες, η συμμετοχή τους, στο ΕΣΠΑ. Αυτό οφείλεται όμως, πρόσθεσε, στην κατάρτιση του ΕΣΠΑ, όπως έγινε και εγκρίθηκε τέλη του 2014. Ωστόσο, σημείωσε, η κυβέρνηση καταρτίζει μια σειρά προγράμματα με έργα και δράσεις για τους δήμους με στόχο την «άμβλυνση αυτής της ανισορροπίας». Τα οποία θα αφορούν την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, κοινωνικής πολιτικής, διαχείρισης απορριμμάτων, κ.ά.

Επίσης, υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση και πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και από την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους δήμους», με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αν δεν υπάρχει πρώτα τοπική ανάπτυξη στη χώρα».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για συμμετοχή των δήμων «στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ». Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, η άρνηση αυτή της κυβέρνησης «είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή, όπως πολιτική επιλογή είναι να μειώσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των δήμων το 2017, μέσα από τον προϋπολογισμό, αλλά και η απόφασή της να προσπαθήσει να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών της χώρας». Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση για χρησιμοποίησή του ΕΣΠΑ «για δαπάνες, χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος».

Στις προτάσεις που κατέθεσε στον Αλέξανδρο Χαρίτση περιλαμβάνονται πέραν του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, η υλοποίηση από τους δήμους κοινωνικών δράσεων μέσω των ΠΕΠ, η παροχή τεχνικής βοήθειας και η ωρίμανση έργων δήμων, κυρίως ορεινών και νησιωτικών περιοχών, το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής κ.ά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης, κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους δήμους και όχι να τους αφαιρεί αρμοδιότητες, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι δήμοι μπορεί να μην κάνουν τέλεια τη δουλειά τους, αλλά σε ότι τους έχει ανατεθεί τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από το κράτος».

Ακόμη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χειριστεί με συγκεντρωτισμό το ΕΣΠΑ. Από την «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» ο επικεφαλής της Δημήτρης Μπίρμπας, επισήμανε την υψηλή μέχρι τώρα απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ζήτησε να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια προς τους δήμους για την ταχεία ωρίμανση έργων κ.ά. Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει έργα για αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία και κυρίως στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και όχι σε έργα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER