Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 11:33

Εργατικές κατοικίες: Μειώνεται το κόστος, περισσότερες οι δόσεις των δανείων

Γράφτηκε από την
Εργατικές κατοικίες: Μειώνεται το κόστος, περισσότερες οι δόσεις των δανείων

Έως την επόμενη Τρίτη θα έχει κατατεθεί η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στο ΔΣ του ΟΑΕΔ αναφορικά με τη μείωση του κόστους των εργατικών κατοικιών, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

«Πρόκειται για θετική εξέλιξη που αγγίζει το σύνολο των οικιστών, δηλαδή αφορά και αυτούς που έχουν τίτλους και εκείνους που θα αποκτήσουν. Στην πρότασή μας πέραν της τελικής ευνοϊκής τιμής εξαιρούμε τις υπερβάσεις έργου από την τελική τιμή, αλλά προβλέπουμε και σειρά μέτρων διευκόλυνσης για την πληρωμή των δόσεων. Εξετάζουμε μάλιστα την αύξηση του αριθμού (των δόσεων) έως και 60% ενώ προβλέπονται και συμπληρωματικά μέτρα για ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι ή οι μονογονεικές οικογένειες ή τα άτομα με αναπηρία» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγματευση και πώς αυτή θα εξελιχθεί απάντησε: «Θα δούμε, έχουμε τις απόψεις μας και έχουμε δίκιο. Η αγορά εργασίας το αποδεικνύει, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Χαρακτήρισε «μείζον» το θέμα της μαύρης εργασίας και σημείωσε: «Επτακόσιοι εργαζόμενοι στο Σώμα Επιθεώρησης δεν επαρκούν, ωστόσο το ΣΕΠΕ εκσυγχρονίζεται, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα και να έχουμε αποτελέσματα».

Πάντως, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί, ο κ. Νεφελούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Εάν καταφέρουμε και μετρήσουμε τη μαύρη εργασία, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη μείωση. Με δεδομένο ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν είναι τόσες που να αντιστοιχούν στη μείωση της ανεργίας, καταλαβαίνουμε ότι άρχισαν να δηλώνονται όσοι εργάζονται. Φαίνεται ότι οι συστηματικοί έλεγχοι έχουν μεταφέρει τους αδήλωτους εργαζόμενους στους δηλωμένους» σημείωσε και εκτίμησε ότι οι ρυθμοί της νόμιμης εργασίας επιστρέφουν σε θετική τροχιά.

Σε ερώτηση για τους εργαζόμενους στο σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση έχουμε πολλά προβλήματα. Αναφορικά με το επίδομα να διευκρινίσουμε ότι έχει δοθεί σε 1.000 από τους 1.400 εργαζομένους, καθώς διαπιστώσαμε από τα επίσημα στοιχεία ότι κάποιοι το πήραν δύο και τρεις φορές, χωρίς να το δικαιούνται». Συμπλήρωσε πως «υπήρξε επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο από το σούπερ μάρκετ "Market In" ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την εξαγορά της επιχείρησης "Καρυπίδης",. Ωστόσο βλέπουμε ότι το "Market In" ανοίγει καταστήματα και ζητά υπαλλήλους κατά παράβαση του νόμου», που προβλέπει ότι σε μεταβολή επιχείρησης πρέπει πρωτίστως να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι που υπήρχαν.

Αναφερθείς στα Λιπάσματα Καρβάλης εκτίμησε ότι υπάρχει κάτι ύποπτο, καθώς η εταιρεία αλλάζει σπάζοντας τα τμήματα παραγωγής. «Μάθαμε πριν από λίγο καιρό ότι οικογένεια Κυπρίων άνοιξε την εταιρεία Νέα Καρβάλη ΑΕ, χωρίς να έχει εξαγοράσει την προηγούμενη, καθώς είχε κλείσει» είπε, μεταξύ άλλων, και υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι μόνο το πρόβλημα των 180 απολυμένων, αλλά υπάρχει μελέτη του Πολυτεχνείου, που επιβάλλει τη συμμόρφωση ασφαλείας της εταιρείας για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER