Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 13:38

Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ζητά το ΥΠΟΙΚ

Γράφτηκε από την
Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ζητά το ΥΠΟΙΚ

Την αυξημένη παρουσία των ελεγκτικών µηχανισµών στην αγορά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ζητά το υπουργείο Οικονομίας, με δεδοµένο ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση ευαλλοίωτων τροφίµων όπως κεφαλόποδα ( π.χ. χταπόδια, καλαµάρια, σουπιές), οστρακοειδή ( π.χ. µύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια), µαλακόστρακα ( π.χ. γαρίδες, καραβίδες, όστρακα, καβούρια) και λοιπά σαρακοστιανά.

Επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι οµαλή και σύµφωνη τόσο µε τις υγειονοµικές διατάξεις όσο και τις διατάξεις για την λειτουργία του ανταγωνισμού, σημειώνεται στην εγκύκλιο που απέστειλε στις περιφέρειες όλης της χώρας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης.

Η εγκύκλιο αναφέρει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια ελέγχων σε σημεία όπως λαϊκές αγορές, κεντρικές και τοπικές αγορές τροφίμων, λιανεµπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε επίκαιρα σημεία των εθνικών, επαρχιακών και αστικού δικτύου, λιµάνια κ.λ.π.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην σωστή και πλήρη επισήµανση των τροφίµων -ποτών καθώς και στην ύπαρξη πινακίδων µε τις απαιτούµενες ενδείξεις, κυρίως δε τον χρόνο ελάχιστης διατηρησιµότητας αυτών.

Επίσης θα πρέπει να ελέγχεται εάν η διακίνηση και εµπορία των τροφίµων -ποτών διενεργείται σύµφωνα µε την έκδοση και κατοχή των νοµίµων παραστατικών.

Τέλος υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε την Υπουργική απόφαση µε αριθ. 17730/2017- (ΦΕΚ 453/Β/2017) οι επιχειρήσεις -δικαιούχοι πληρωµής οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωµής υποχρεούνται να ενηµερώνουν τους καταναλωτές σχετικά µε την αποδοχή καρτών και µέσων πληρωµής του συστήµατος καρτών πληρωµής, σύµφωνα µε την παράγραφο 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016(Α΄240).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER