Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 20:53

Bloomberg: Το ΔΝΤ συζητά τη χορήγηση δανείου από 3 έως 6 δισ. δολάρια στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Bloomberg: Το ΔΝΤ συζητά τη χορήγηση δανείου από 3 έως 6 δισ. δολάρια στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ' εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ραις: «Δεν γνωρίζω να έχουν γίνει συζητήσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα στο ΔΣ του ΔΝΤ» 

Διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει να έχουν γίνει συζητήσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. 

«Έχει γίνει κάποια πρόοδος σε ορισμένα σημεία» είπε ο κ. Ράις, που παράλληλα υπογράμμισε ότι παραμένουν οι διαφωνίες. 

«Είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε πότε θα υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER