Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 21:07

Αγρότες και τεχνολογία πρέπει πια να συμβαδίζουν

Γράφτηκε από την
Αγρότες και τεχνολογία πρέπει πια να συμβαδίζουν

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη ο γεωργός να γνωρίζει και την τεχνολογία εκτός από τη γη, υπογράμμισε ο cloud leader, IBM Ελλάς & Κύπρου, Χάρης Λιναρδάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας δε ότι, "η τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα".

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει πλέον τεράστιο ρόλο στην αγροτική παραγωγή, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από τις μετρήσεις στα χωράφια και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυνατότητες όπως: δημιουργία αρχείου της περιοχής και φωτογράφηση μεγάλων εκτάσεων για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Business Mobile Marketing Manager, WIND Ελλάς, Γιώργος Σταμάτης, επισήμανε ότι το 2008 o αριθμός των συνδεδεμένων αντικειμένων άγγιξε τα 7 δισ, ισοφαρίζοντας τον αριθμό των ανθρώπων εν ζωή. Όπως είπε, κάθε δευτερόλεπτο 80 νέες συσκευές συνδέονται στο ίντερνετ για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στη «γεωργία ακριβείας», μίλησε για ένα σύστημα παραγωγής που στηρίζεται στη διαχείριση των εισροών σε έναν αγρό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας, τόσο χωρικά όσο και χρονικά, με οφέλη στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο

«Χρειάζεται μια γρήγορη ανάπτυξη. Ο τόπος δεν μπορεί να συρθεί άλλα 10-15 χρόνια με αυτόν το ρυθμό. Ειδάλλως, θα καταλήξει εθνικό γηροκομείο», ανέφερε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής, κοσμήτορας στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να «ξαναπατήσει» στην πρωτογενή παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ήδη διαθέσιμους πόρους -ύψους 20 δισ. ευρώ- προς αξιοποίηση και τόνισε ότι υπάρχουν "καλά δείγματα γραφής στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως προς τη δυνατότητα και τη διάθεση συμβολής του".

Στην ενότητα του συνεδρίου του Economist, ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο, ο πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι "η εισαγωγή νέων ευέλικτων πρακτικών στην αγροτική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, αποτελούν το κλειδί για την επιτυχής λειτουργία του". Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μονόδρομο η υιοθέτηση ενός πλαισίου στόχων που επικεντρώνονται στα ποιότητα, εκσυγχρονισμό, καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Η ανάγκη αυτή για την εισαγωγή νέων πρακτικών συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, νέων καινοτομιών στην παραγωγή, και στην εμπορία, και καθετοποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μας οδήγησε το 2002, στη δημιουργία της θυγατρικής μας MEDITERRA A.E. Στην εταιρεία αυτή, η ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει το 52% του μετοχικού μεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 38% ανήκει σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τούμπος.

Όπως είπε, «η εταιρεία είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και είναι ο κύριος εκφραστής της εμπορικής πολιτικής, του marketing, και του «χτισίματος» της αναγνωρισιμότητας της μαστίχας και των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μέσω του δικού μας δικτύου, είτε σε σύμπραξη με αντιπροσωπείες και κανάλια διανομών».

Προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χρειάζεται 20 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, foodstandard, Στέλιος Δρυς, προσθέτοντας ότι "τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν εύκολα και άμεσα από την ελληνική γεωργία".

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο ίδιος ανέδειξε τη συνέργεια ως προϋπόθεση επιχειρηματικής ανάπτυξης και πιο ειδικά πρότεινε τον μετασχηματισμό των συνεταιρισμών σε οργανώσεις παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ ενός εθνικού στόχου για την αύξηση των επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από 10% σήμερα σε 40% το 2020 και πρότεινε φόρο αγρότη 13% στην πηγή, «εφόσον τεκμηριωμένα είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών».

Επιβεβλημένη καθίσταται πλέον η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα τις αλλαγές στο παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο, τυποποίηση/πιστοποίηση και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, τόνισε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.

Κατά τον ίδιο, οι αγροτικές εξαγωγές το 2016 κινήθηκαν με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, με αύξηση 12,3% συγκριτικά με το 2015, όταν σε εθνικό επίπεδο οι εξαγωγές της χώρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε αξία, όπως είπε, υπολογίζονται σε 5,8 δισ. ευρώ το 2016. Οι εισαγωγές αντίστοιχα παρέμειναν σταθερές με το 2015, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι αγροτικές εξαγωγές αποτελούν το 22,8% των εθνικών εξαγωγών. Σε περιφερειακό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία παραδοσιακά συνεισφέρει με μεγάλο μερίδιο (32,4% για το 2015) στις εξαγωγές του κλάδου.

Στόχος η μετατόπιση της Ελλάδας σε νέο παραγωγικό πρότυπο γεωργίας

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθεροποιούνται και οι εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται, με συνεχή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου που αφορά όλα τα παραδοσιακά προϊόντα κι αναμένεται να συνεχιστεί, διατύπωσε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές των τιμών προ 2011 άλλαξαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια χωρίς επίπτωση στο αγροδιατροφικό εμπόριο της ΕΕ.

Για "πολιτικές ελάφρυνσης των δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων" των αγροτών δεσμεύτηκε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία της η βουλευτής και υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή. Επισήμανε, επίσης, τη βούληση στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΝΔ για "μείωση του διαρκώς διογκούμενου κόστους παραγωγής" και για μεταρρυθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα. Η ίδια μίλησε για την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι "πολύτιμα κοινοτικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δισ. ευρώ - 6 δισ. με την εθνική συμμετοχή - το λεγόμενο αγροτικό ΕΣΠΑ, μένουν ουσιαστικά αναπορρόφητα".

Τη μετατόπιση "στο νέο παραγωγικό πρότυπο της ποιοτικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς γεωργίας", ανέδειξε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης για προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ήτοι 713 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθείται η οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4% του ίδιου προγράμματος, καθώς και η στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01% (897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχή). Στόχος είναι τέλος η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με την κατανομή του 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Θεαματικές διαφορές στην απόδοση της αγροτικής γης μεταξύ της Ελλάδας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ, ανέδειξε στην ομιλία του ο Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία με 45 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παρουσιάζει παραγωγή που αντιστοιχεί σε αξία περίπου 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ, με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών, παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα, τέλος, με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα."Είμαστε ένα προς εννιά σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συμβολή της συμβολαιακής τραπεζικής στη λειτουργία των αλυσίδων αξίας αγροτικών προϊόντων, ανέπτυξε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης, ο οποίος ανέδειξε ως στόχους τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προβολή των προϊόντων. Οπως είπε, πάνω από 250 επιχειρήσεις και 22.000 παραγωγοί μετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER