Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 15:46

Λαγκάρντ για Ελλάδα: "Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη "λιτότητα", αλλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το 2016"

Γράφτηκε από την
Λαγκάρντ για Ελλάδα: "Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη "λιτότητα", αλλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το 2016"

Τη θέση του ΔΝΤ ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι "σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ" εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι "τεχνικές λεπτομέρειες" της αναδιάρθρωσης του χρέους και το "επίπεδο δέσμευσης" από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της. Υπογράμμισε, δε, πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια «σειρά» τεχνικών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η οποία όμως παρουσιαζόταν με «πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες» κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας επιλογών και πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «το εύρος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος».

Εξάλλου, η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις "τελευταίες εβδομάδες" είναι στη "σωστή κατεύθυνση" και ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα "πακέτο πολιτικών" για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι "συνθήκες ανάπτυξης" θα έχουν βελτιωθεί. Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη "λιτότητα", καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER