Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 09:37

"Eξωστρέφεια- Λύσεις για την έξοδο από την κρίση"

Γράφτηκε από την
"Eξωστρέφεια- Λύσεις για την έξοδο από την κρίση"

Έχει πλέον γίνει συνείδηση από τους πάντες ότι η «Εξωστρέφεια» όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά όλων των τομέων της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση και την επάνοδό της στην ανάπτυξη.

Στην προσπάθεια αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, βρίσκονται στην πρωτοπορία, με τη συμβολή τους να διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Το 2016 έκλεισε με ένα νέο ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή), αγγίζοντας τα 18,5 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι η επίδοση αυτή κατορθώθηκε σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, εντός κι εκτός των συνόρων, και σε συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Ως και οι ξένοι οι οργανισμοί, όπως η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 3,6% (και 4% για το 2018), αν και οι ως τώρα ρυθμοί αύξησης στο α΄ τρίμηνο του 2017 είναι υπερτριπλάσιοι των εκτιμήσεων. Συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περισσότερα από 2 δισ. φρέσκου χρήματος σε σχέση με πέρυσι, ή ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή η απαίτηση των δανειστών για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ποιοι όμως θα διεκδικήσουν μερίδιο σε αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά; Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο η γνώση είναι δύναμη και η κατάλληλη προετοιμασία εχέγγυο επιτυχίας.

Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας από το 1945, σε μία προσπάθεια ευρύτερης και πολύπλευρης στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όσων ήδη δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, αλλά και όσων τώρα σχεδιάζουν μία ανάλογη επέκταση, δημιούργησε την υπηρεσία Personalized Export Solutions (PSE SOLUTIONS).

Μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης (ειδικές ημερίδες, σεμινάρια κτλ.), το help desk του Συνδέσμου και σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών παρέχει τα εξατομικευμένα (personalized) απαραίτητα εφόδια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το βαθμό εξαγωγικής τους ωριμότητας.

Με την εμπειρία πάνω από 70 πλέον χρόνων συνεχούς λειτουργίας ο ΠΣΕ έχει αναγνωρίσει τα διαφορετικά επίπεδα και ποιοτικά χαρακτηριστικά αναγκών των νεοεισερχόμενων στην παγκόσμια αγορά, των υφιστάμενων εξαγωγέων που θέλουν να επεκταθούν, αλλά και των πρωταθλητών των εξαγωγών, που απαιτούν στρατηγική υποστήριξη για την κατοχύρωση υψηλότερων διεθνών μεριδίων.

Χρηματοδότηση

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία παγίδα ρευστότητας. Οι περιορισμένες συμβατικές γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, το υψηλό κόστος χρήματος και οι αντίστοιχα υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που επιδεινώνεται από την αύξηση φορολογικών και εισφοροδοτικών επιβαρύνσεων.

Ωστόσο, σήμερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 10+1 χρηματοδοτικά εργαλεία, από προγράμματα παροχής εγγυήσεων, κάλυψης εργοδοτικού κόστους, συμμετοχής σε αλυσίδες αξίας, πρόωρες καταβολές πιστώσεων, προεξοφλήσεις χρηματοδοτήσεων και προεξοφλήσεις τιμολογίων, που μπορούν να λύσουν τα χέρια δεκάδων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε διεθνείς αγορές.

Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι επικείμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, που θέτουν στο επίκεντρο την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με άμεσες επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και εναλλακτικά κίνητρα επενδύσεων.

Νέες αγορές

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εξαγωγείς, με πολλές θυσίες, προχωρούν σε περαιτέρω επέκταση των μεριδίων τους, επιχειρώντας την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες-προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε σχέση με το 2015, το Τουρκμενιστάν (62η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (74η), το Κουρασάο (80η θέση), η Σενεγάλη (83η), η Ανταρκτική (85η), η Κολομβία (91η), η Μαυριτανία (94η), οι Φιλιππίνες (95η), η Συρία (96η), το Μπαχρέιν (97η), και το Λουξεμβούργο (99η).

Ο ΠΣΕ διατηρώντας βάση δεδομένων για το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με 180 χώρες του κόσμου, έχει προχωρήσει σε αναλύσεις στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τα εξαγωγικά σχέδια (export plans), τόσο υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων, όσο και start ups.

Ανθρώπινο δυναμικό και start ups

Τα σχέδια και τις πολιτικές, όμως, τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν άνθρωποι. Έτσι, ο ΠΣΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει ή θα στελεχώσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) σε αντίστοιχες πόλεις όλης της χώρας για την κατάρτιση εργαζομένων, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλα πανελλαδικά προγράμματα για ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις, στελεχώνοντας τμήματα εξαγωγών ή αναλαμβάνοντας επιχειρηματική δράση οι ίδιοι σε εξωστρεφείς τομείς.

Όλοι αυτοί μπορούν ήδη να αξιοποιούν τις βάσεις δεδομένων και τις δυνατότητες συμβουλευτικής υποστήριξης και mentoring που ήδη παρέχει ο ΠΣΕ στις επιχειρήσεις μέλη του.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους βασίστηκε στην χρήση των κατάλληλων εργαλείων για την κατάλληλη δουλειά. Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες των Ελλήνων Εξαγωγέων, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δείχνουν ότι όσοι τολμούν και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε, για «να γίνει αυτό που σήμερα μοιάζει με ταβάνι, το πάτωμα πάνω στο οποίο αύριο θα οικοδομήσουμε μία πορεία για ψηλότερα», όπως θα έλεγε και ο Άλντους Χάξλεϊ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER