Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 12:23

ΟΤΕ: Στα 929 εκατ. ευρώ τα έσοδα - Επιταχύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών

Γράφτηκε από την

Οριακή αύξηση εσόδων, θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα με τη σταθερή να σημειώνει αύξηση εσόδων (+3,5%) και προσαρμοσμένου EBITDA (+4,3%), και επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το α΄τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE ανήλθαν σε 929 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,1%, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε σε 304,1 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 38,2 εκατ. ευρώ , αυξημένα κατά 4,1% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2016. Οι επενδύσεις για το τρίμηνο ανήλθαν σε 185,0 εκατ. ευρώ , αυξημένες κατά 12,3%. Κυρίως λόγω των υψηλότερων επενδύσεων, ο Όμιλος παρουσίασε αρνητικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 11,3 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,6 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2017, μειωμένος κατά 33,% σε σχέση με πέρσι.

Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν σε 685,4 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία παρέμεινε αμετάβλητη, αποφέροντας ένα προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ύψους 38,8%. Η διείσδυση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισε να αυξάνεται, με ρεκόρ 33 χιλιάδων νέων συνδρομητών στο τρίμηνο. Βάσει της στρατηγικής της, η εταιρεία προωθεί τις απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση περίπου 6 χιλιάδων καμπίνων. Αυτό θα επεκτείνει σημαντικά την κάλυψη VDSL, η οποία θα φτάσει στο 60% του πληθυσμού. Στη συνέχεια, ο ΟΤΕ θα ενισχύσει το δίκτυο VDSL με τεχνολογία Vectoring, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παρέχει ταχύτητες 100Mbps. Οι πελάτες COSMΟΤΕ TV αυξήθηκαν κατά 2 χιλιάδες και ανήλθαν σε 505 χιλιάδες ενώ οι πελάτες κινητής έφτασαν τα 7,7 εκατ., αυξημένοι κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι. Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά μόλις 1,2% το τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων αυξήθηκαν κατά 19%, επιβραβεύοντας τη στρατηγική ανάπτυξης δικτύων 4G και 4G+.

Στη Ρουμανία, η αύξηση στα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας αντανακλά τη ζήτηση για συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής, υψηλότερα έσοδα χονδρικής και την ανάκαμψη των εσόδων από έργα ICT. Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 4,4% στη Ρουμανία αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση λόγω ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία και κατά 81,0% στην Αλβανία όπου οι δραστηριότητες επηρεάστηκαν από τη μεταβολή στον όγκο της διεθνούς εισερχόμενης κίνησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2017, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για να αντιμετωπίσουμε την ένταση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας και την αυξανόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας, έχουμε εστιάσει στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών μας και της εμπειρίας του πελάτη, με λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες του. Για ακόμα ένα τρίμηνο, η στρατηγική μας αποδείχτηκε σωστή. Οι σημαντικές επενδύσεις μας σε οπτικές ίνες αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε αύξηση των συνδρομητών και των εσόδων από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και αντισταθμίζοντας την πίεση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής. Και στην κινητή, η επένδυση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και ελκυστικών συνδυαστικών πακέτων ενισχύουν την αξία που δίνουμε στον πελάτη και οδηγούν σε ταχύτατη αύξηση της κίνησης δεδομένων». Και πρόσθεσε «ξεκινώντας από ένα εποχιακά χαμηλό τρίμηνο, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση στην πορεία της χρονιάς, καθώς θα αξιοποιούμε την επέκταση του δικτύου VDSL και την όποια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

«Η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε, κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, απαιτεί ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας σε όλους τους τομείς, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ