Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 17:13

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι εξαγωγές

Γράφτηκε από την
Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι εξαγωγές

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι ελληνικές εξαγωγές, εκμεταλλευόμενες το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (πχ capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κα), αλλά και την έντονη αβεβαιότητα, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά, πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για την χώρα.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζει πως η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εξωστρέφεια καθίσταται πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.

Η κ. Σακελλαρίδη επισημαίνει ακόμη, πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και τονίζει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 11,8% (στα 2,37 δισ. ευρώ, έναντι 2,12 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,7% (ή κατά 171 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο εξαμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζεται αυξημένη πάνω από 2 δισ. ευρώ ή κατά 18,2% (στα 14,18 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2016). Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 689,2 εκατ. ευρώ ή κατά 7,6%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER