Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 17:45

Κύπρος: Αντιδράσεις για τις νέες χρεώσεις των τραπεζών

Γράφτηκε από την
Κύπρος: Αντιδράσεις για τις νέες χρεώσεις των τραπεζών

 

Έντονα αντέδρασαν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών και συνδικαλιστικές οργανώσεις στην απόφαση των τραπεζών Κύπρου και Ελληνική για επιβολή νέων χρεώσεων.

Σε ανακοινώσεις χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο να υπάρχει χρέωση για μια απλή ανάληψη μετρητών από τρεχούμενο λογαριασμό». Επίσης, επισημαίνεται ότι το κόστος αυτό επιβαρύνει κυρίως συνταξιούχους και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με την νέα πολιτική των δύο τραπεζών, οι χρεώσεις αφορούν συναλλαγές με επιταγές και υπηρεσίες που εκτελούνται στο ταμείο.

Οι τραπεζικές εργασίες μέσω διαδικτύου χρεώνονται λιγότερο ή και καθόλου. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τη χρέωση για έκδοση βιβλιαρίου επιταγών στα είκοσι πέντε ευρώ, όταν γίνει παραγγελία σε υποκατάστημα της τράπεζας, και στα δέκα έξι ευρώ, όταν η παραγγελία γίνει από το διαδίκτυο.

Επίσης, για πρώτη φορά επιβάλλεται τέλος δύο ευρώ για εξαργύρωση επιταγών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε τέλος μόνο για εξαργύρωση επιταγών άλλων τραπεζών. Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται να συνάδουν με την εκπεφρασμένη πρόθεση και των δύο τραπεζών για μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιακής τραπεζικής και μείωσης του κόστους προσωπικού.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα επιβολής χρέωσης εκεί που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, είναι για ανάληψη μετρητών από το ταμείο της τράπεζας. Στην Τράπεζα Κύπρου η ανάληψη μετρητών από το ταμείο χρεώνεται με 1‰ (τοις χιλίοις), με ελάχιστο 0.05 ευρώ και μέγιστο 2 ευρώ . Η χρέωση αυτή ισχύει τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα σε σχέση με τρεχούμενους λογαριασμούς. Αντίστοιχα, η Ελληνική Τράπεζα χρεώνει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «για λογαριασμούς τρεχούμενους/Trading: 0,15 ευρώ για κάθε λογιστική εγγραφή στο λογαριασμό, 0,30 ευρώ όταν η λογιστική εγγραφή αφορά ανάληψη μετρητών από ταμείο, με ελάχιστο ποσό 2,00 ευρώ και μέγιστο 7,00 ευρώ για Φυσικά Πρόσωπα και ελάχιστο 5,00 ευρώ και μέγιστο 30,00 ευρώ για Νομικά Πρόσωπα».

Η Τράπεζα Κύπρου έχει εισαγάγει επίσης τέλος 0,15 ευρώ για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών από το ταμείο, για μεταφορές σε γενικό λογαριασμό τρίτου προσώπου και για καταθέσεις έναντι τρίτου λογαριασμού, σε περίπτωση που απαιτείται η καταχώρηση πληροφοριών. Επίσης, υπάρχει πλέον ελάχιστη χρέωση 150 ευρώ για άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού τρίτου προσώπου (client account) και Ταμείων Προνοίας.

Η Ελληνική Τράπεζα δεν χρεώνει για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του ιδίου πελάτη εντός της Τράπεζας. Για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών πελατών σε ευρώ ή στο ίδιο ξένο νόμισμα εντός της Τράπεζας, δεν γίνεται καμία χρέωση για μεταφορά μέχρι Euro5.000,00, ενώ υπάρχει χρέωση 5,00 ευρώ για μεταφορές πάνω από 5.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου επέβαλε επίσης αυξήσεις και στις χρεώσεις θυρίδων χρηματοκιβωτίων.

Από τις νέες χρεώσεις που επιβλήθηκαν σε νομικές οντότητες ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στα έξοδα ετοιμασίας συμβολαίων για δάνεια που αυξάνονται στα 150 ευρλω από 100 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα 350 ευρώ από 200 ευρώ για μεγάλες εταιρείες, ενώ υπάρχει μια σταθερή χρέωση 750 ευρώ για μεγάλες εταιρείες σε εγγραφή υποθήκης.

Τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα το κόστος εξάλειψης υποθήκης για πρόωρη εξόφληση δανείου αυξάνεται, στα 150 ευρώ από 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα και στα 75 ευρώ από 50 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER