Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 19:40

Κύπρος: Τέλος της εβδομάδας αρχίζει την γεώτρηση η ExxonMobil

Γράφτηκε από την
Κύπρος: Τέλος της εβδομάδας αρχίζει την γεώτρηση η ExxonMobil

Την Παρασκευή ή το Σάββατο αναμένεται να αρχίσει , σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, από την κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και τον στόχο «Δελφίνι», της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο Stena Icemax, που έφτασε στο σημείο της γεώτρησης το βράδυ της Κυριακής, ακολουθώντας πορεία από τα νότια όρια της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε τις ετοιμασίες για την γεώτρηση.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την περιοδική διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες, που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της γεώτρησης, επισκέφθηκαν το Stena Icemax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου, που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο, για μεταφορά προσωπικού.

Την από αέρος σύνδεση με το γεωτρύπανο «Stena IceΜax», έχει αναλάβει η ιταλική INAER, που είχε εξυπηρετήσει, από το 2016 και μετά, τις γεωτρήσεις της Εni και των Εni-ΤOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ελικόπτερο, τύπου AgustaWestland AW139 (κατασκευής 2015), με νηολόγιο Ισπανίας (EC-MHP), αφού παρέμεινε για 90 λεπτά στο γεωτρύπανο, μετέφερε τους επισκέπτες πίσω στη Λάρνακα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER