Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 12:50

Στο 4,4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018

Γράφτηκε από την

Στο 4,4% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για σημαντική διεύρυνση σε σχέση με το 2017, όταν διαμορφώθηκε στο 3,9%.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2018, παρά τα ποσά που κατεβλήθησαν για το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων στα τέλη του περασμένου έτους. Η επίσημη δέσμευση έναντι των πιστωτών είναι για πλεόνασμα 3,5%, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική των υπερπλεονασμάτων.

Ήταν η τέταρτη διαδοχική χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκε υψηλότερα του στόχου, με την κυβέρνηση να επιζητεί έξτρα δημοσιονομικό χώρο για παροχές και την αντιπολίτευση να υπογραμμίζει ότι με την τακτική της αυτή αποστερεί πολύτιμα κεφάλαια από την πραγματική οικονομία.

Με την χώρα να είναι σε προεκλογικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση δεσμεύεται μετά την κατάργηση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων να καταργηθεί και εκείνο για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, εάν εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, δηλαδή έξτρα «χώρος», πέραν των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί η Αθήνα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στηρίζονται στον νέο Κανονισμό ESA 2010 (549/2013) για το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών και βάσει αυτών το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2018, εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος σε ονομαστικές τιμές ήταν 334,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 181,1% του ΑΕΠ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ