Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 09:30

Δεν ακριβαίνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Γράφτηκε από την
Δεν ακριβαίνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Το σχέδιο διάσωσης, που θα επαναφέρει την ΔΕΗ σε ρυθμούς κανονικότητας και θα επηρεάσει το λιγότερο δυνατόν τους καταναλωτές, σχεδιάζει πυρετωδώς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ψάχνει τρόπους με τους οποίους δεν θα επηρεαστεί η έκπτωση συνέπειας 10%, βάζει ιδιώτες παίκτες στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεν πρόκειται να φανούν στην… τσέπη των καταναλωτών οι αυξομειώσεις από τα τιμολόγια ρεύματος.

Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σειρά μέτρων έτσι ώστε να μην επανέλθει στη σημερινή κατάσταση. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στην εφημερίδα, αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ούτε στρατηγικός επενδυτής ούτε μικρή ΔΕΗ και φυσικά ούτε καλή και κακή ΔΕΗ, μόνο πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν».

Αίτημα της προηγούμενης διοίκησης της Επιχείρησης σε μια προσπάθεια να «συμμαζευτούν» τα οικονομικά της ήταν να μειωθεί ή και να καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%, ποσό που μεταφράζεται σε συνολικό κόστος τα 200 εκατ. ευρώ. Αν και είχε καθιερωθεί από την ίδια την εταιρία το 2016 στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της και αρχικά ήταν 15%, από 1ης Απριλίου η έκπτωση περιορίστηκε στο 10% καθώς τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν της έδιναν άλλα περιθώρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βούληση της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην «τιμωρηθούν» οι συνεπείς πολίτες και κατ’ επέκταση εκείνοι που, παρά τους μειωμένους μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις, συνεχίζουν να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ωστόσο, αν τελικά χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση στην έκπτωση -κάτι για το οποίο το ΥΠΕΝ επιδιώκει να μη συμβεί-, το σενάριο αυτό θα γίνει είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων είτε με το όριο κατανάλωσης.

Στο κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών, τον ίσως μεγαλύτερο βραχνά της ΔΕΗ, το υπουργείο πρόκειται να λάβει σκληρά μέτρα. Ήδη έχει ξεκινήσει να δρομολογείται συγκεκριμένη ρύθμιση που θα περιλαμβάνει από αποκοπές ρεύματος μέχρι κατασχέσεις π.χ. πολυτελέστατων σπιτιών που είχαν υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα σε κακοπληρωτές, των οποίων οι οφειλές διαμορφώνονται στο 1,05 δισ. ευρώ, με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 890.000 τελικούς πελάτες, δηλαδή καταναλωτές που αποχώρησαν από τη ΔΕΗ, χωρίς να πληρώσουν τις εκκρεμότητές τους.

Οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν «χωριστεί» σε τέσσερις κατηγορίες: η πρώτη να αφορά όσους διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους, η δεύτερη περιλαμβάνει καταναλωτές που έκαναν «μεταγραφή» σε άλλο πάροχο, η τρίτη εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ αλλά συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η τέταρτη αφορά πελάτες που αποκλείστηκαν από τη ΔΕΗ. Πρώτοι στο μικροσκόπιο θα μπουν πάντως οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ, οι οποίοι είναι περίπου 70.000 τελικοί πελάτες - πράγμα που σημαίνει εισπράξεις τουλάχιστον 700.000 ευρώ.


NEWSLETTER