Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 14:11

Bloomberg: Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους

Γράφτηκε από την
Bloomberg: Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους

Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς γίνονται όλα και πιο ισχυρά και αυτό φαίνεται περισσότερο στη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνει, η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, δείχνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, παρά την έλλειψη επενδυτικής διαβάθμισης της χώρας.

«Η εμπιστοσύνη αυξάνεται μετά την εκλογή μίας πιο φιλικής στην αγορά κυβέρνησης τον Ιούλιο», σημειώνει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, η διαφορά δηλαδή των αποδόσεών τους, «γύρισε» χθες σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008, αποτελώντας άλλο ένα «ορόσημο» στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα που σημειώνει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 0,417% ενώ αυτή των αντίστοιχων ιταλικών στο 0,442%, με το μεταξύ τους spread να φτάνει τις -3 μονάδες βάσης, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και πολύ πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τον πρώτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστό QE, στις αρχές του 2015.

Στα αρνητικά, έστω και οριακά, «γύρισε» και το spread των 10ετών τίτλων, το οποίο ενδοσυνεδριακά έφτασε τις -2,4 μονάδες βάσης, ενώ στο κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 0,1 μ.β., με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 1,215% και του ιταλικού στο 1,216%. Αυτό έχει να συμβεί επίσης εδώ και πάνω από μία δεκαετία και συγκεκριμένα από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER