Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 17:49

Σαφάρι επενδυτών για ακίνητα 100.000 ευρώ - Στόχοι τα μικρά διαμερίσματα

Γράφτηκε από την
Σαφάρι επενδυτών για ακίνητα 100.000 ευρώ - Στόχοι τα μικρά διαμερίσματα

Στα ύψη η ζήτηση από το εξωτερικό για απόκτηση ακινήτων στην εγχώρια αγορά, µε τις κατοικίες που απευθύνονται σε φοιτητές και ηλικιωµένους να βρίσκονται στην πρώτη γραµµή.

Η αυξηµένη ζήτηση από το εξωτερικό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να πουλήσουν σχετικά εύκολα το ακίνητό τους, µε την Ελλάδα να ανήκει στο κλειστό «κλαµπ» των χωρών -µαζί µε τη Γερµανία και την Ισπανία- που λειτουργεί ως µαγνήτης για τους ξένους επενδυτές. Με κεφάλαιο, δηλαδή, που δεν ξεπερνάει το µισό εκατοµµύριο ευρώ, ένας επενδυτής είναι σε θέση να εξασφαλίσει ισχυρές αποδόσεις, κάτι που είναι δυσεύρετο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ρωσική επενδυτική εταιρεία Tranio, µε ιδρυτή και διευθύνοντα σύµβουλο τον Τζορτζ Κακµαζόφ, µια ενδελεχής έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά αποκαλύπτει ότι -σε αντίθεση µε την Ελλάδα- µε ποσό από 100.000 έως 500.000 ευρώ δεν είναι δυνατόν να βρει κάποιος ακίνητο εισοδήµατος.

Και αυτό καθώς οι καλής ποιότητας εµπορικοί χώροι κοστίζουν τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζητούµενη τιµή για µικρά καταστήµατα είναι από 3 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ. Ποια είναι, όµως, τα -σηµαντικά φθηνότερα- ακίνητα που διαθέτει η χώρα µας και βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών; Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκονται η φοιτητική κατοικία και τα κτίρια φιλοξενίας ηλικιωµένων, δύο κατηγορίες της αγοράς ακινήτων που αρχίζουν να ανακαλύπτουν και στη χώρα µας οι Ανώνυµες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Σύµφωνα µε την Tranio, οι τιµές για τις συγκεκριµένες ιδιοκτησίες ξεκινούν από περίπου 100.000 ευρώ, µε αυτού του είδους τις αναπτύξεις να προσφέρουν σηµαντικές αποδόσεις στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίες διαµορφώνονται σε περίπου 5%. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, µε δεδοµένο ότι στη χώρα µας η προσφορά τέτοιου είδους ακινήτων είναι περιορισµένη, οι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για να αποκτήσουν χρήση φιλοξενίας θα µπορούσαν να ευνοηθούν από τη ζήτηση.

Εξάλλου, µία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στον τοµέα της φοιτητικής κατοικίας είναι η Prodea Investments, που µετατρέπει την παλιά σταφιδαποθήκη στο ιστορικό κέντρο της Πάτρσε συγκρότηµα φοιτητικών κατοικιών, επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών µέτρων. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για κατοικίες που απευθύνονται σε ηλικιωµένους βαίνει αυξανόµενη, τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη. Λόγω, εξάλλου, της αύξησης του προσδόκιµου ζωής και της υπογονιµότητας, ο αριθµός των ατόµων ηλικίας 65 ετών και άνω σχεδόν διπλασιάστηκε, από 12% το 1950 σε 20% το 2018, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1/5 του συνολικού πληθυσµού και εκτιµάται ότι το 2050 θα αγγίξει το 36%. Η Briq Properties είναι µία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στον συγκεκριµένο τοµέα, έχοντας αποκτήσει µονάδα φροντίδας ηλικιωµένων στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι, έναντι τιµήµατος της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER