Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 11:00

Σε ανοδική τροχιά ο ασφαλιστικός κλάδος το 2019

Γράφτηκε από την
Σε ανοδική τροχιά ο ασφαλιστικός κλάδος το 2019

Σημαντική αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων καταγράφουν για το 2019 οι δέκα μεγαλύτερες, σε παραγωγή ασφαλίστρων, ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

Επί της ουσίας τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα, κατ' αποκλειστικότητα, το κλαδικό περιοδικό Nextdeal, και τα οποία στηρίζονται στις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς έκλεισε το 2019 σε καθεμία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, πλήρως τα γενικότερα παραγωγικά αποτελέσματα που ανακοινώνει σε μηνιαία βάση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και με βάση το Νοέμβριο έδειχναν 18,1% αύξηση στον κλάδο ζωής, 1,7% αύξηση στους γενικούς κλάδους και 9,1% αύξηση παραγωγής στο σύνολο.

Πρώτη μεταξύ των πρώτων η Εθνική Ασφαλιστική, με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής (23%), ενώ ικανοποιητικές επιδόσεις κατέγραψαν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Ιδιαίτερη ανάπτυξη από την Eurolife (+17% περίπου), ενώ, ας σημειωθεί ακόμη, ότι η NN Hellas είναι παραγωγικά η μεγαλύτερη πολυεθνική στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο ζωής. Στα αξιοσημείωτα, αφού αναφερόμαστε σε πολυεθνικές, το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά η σειρά των τριών μεγαλύτερων πολυεθνικών της Ευρώπης (AXA, Allianz και Generali) είναι ακριβώς αντίστροφη, με την Generali Hellas να προηγείται, την Allianz Ελλάδος να ακολουθεί και την ΑΧΑ Ασφαλιστική να βρίσκεται στην τρίτη θέση, στη μεταξύ τους «σύγκριση».

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Η εταιρεία, σύμφωνα με σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου ΣταύροΥ Κωνσταντά, σε ανοικτή του επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας, πέτυχε ένα αξιοσημείωτο παραγωγικό αποτέλεσμα στα 741 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2018. Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων σε όλα τα δίκτυα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή και του τομέα bancassurance (Εθνική Τράπεζα). Η Εθνική Ασφαλιστική αναπτύσσει τόσο το εταιρικό και πρακτορειακό δίκτυο όσο και το bancassurance, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Επισημαίνεται επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές των στελεχών της εταιρείας με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που εξετάζουν την απόκτηση του 75% των μετοχών της από τη μητρική Εθνική Τράπεζα.

EUROLIFE: Ο όμιλος της Εurolife (Eurolife Ζωής και Eurolife Ζημιών) ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η εταιρεία δεν δημοσιοποιεί ακόμη στοιχεία λόγω δεσμεύσεων της μητρικής Fairfax, ωστόσο πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η συνολική παραγωγή της στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα 505 εκατ. ευρώ, έναντι 428 εκατ. ευρώ το 2018. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία, οι δείκτες του 2019 κινήθηκαν ανοδικά σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, με τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας στις ασφαλίσεις ζωής και στις γενικές ασφαλίσεις να είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο της αγοράς. Ο όμιλος έχει πολυκαναλική διανομή και μία σημαντική συνεργασία στο bancassurance με την τράπεζα Eurobank.

NN HELLAS: H NN Hellas, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο ζωής, το 2019 κατέγραψε συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κοντά στα 470 εκατ. ευρώ έναντι 421 εκατ. ευρώ το 2018. Είναι με βάση την παραγωγή ασφαλίστρων, όπως σημειώνεται από τα στελέχη της, η μεγαλύτερη πολυεθνική στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κλάδου και η μεγαλύτερη πολυεθνική στον κλάδο ζωής. Επίσης βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη χώρα μας μεταξύ όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής. Αναπτύσσεται παραγωγικά με το agency system και μέσω μίας στρατηγικής συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή ζωής.

INTERAMERICAN: O όμιλος της Interamerican συνέχισε το 2019 την ανοδική του πορεία, παρά το γεγονός ότι παράλληλα τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα δομικών αλλαγών. Σημειώνεται ότι το 2018 τα συνολικά μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα έφτασαν τα 353,9 εκατ. ευρώ. Το 2019 έκλεισε με μια μονοψήφια σε ποσοστό αύξηση. Ο όμιλος Interamerican διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα πολυκαναλικά δίκτυα διανομής (agency system, πράκτορες, μεσίτες, direct ασφάλιση, συνεργασία με τράπεζα), ενώ αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητες και σύγχρονες υποδομές στους τομείς Υγείας (Aθηναϊκή MEDICLINIC, Medifirst πολυιατρεία), Βοηθείας (οχήματα οδικής βοήθειας, ασθενοφόρα κλπ) και Αυτοκινήτου [CAR POINT-πρότυπη μονάδα αποζημίωσης και επισκευής αυτοκινήτου].

METLIFE: H Metlife κατέγραψε για το 2019 παραγωγή ασφαλίστρων στα 293 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 30 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 11,4%. Η Metlife δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο ζωής, ενώ στηρίζεται ουσιαστικά μόνο στο δίκτυο agency που θεωρείται από τα πλέον ισχυρά στην αγορά. Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ασφαλίστρων προέρχεται από τις ομαδικές ασφαλίσεις. Η διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κυριάκο Αποστολίδη, υπογραμμίζει ότι η οικογένεια της Metlife συνεχίζει δυναμικά την πορεία της το 2020.

ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: H Ergo Aσφαλιστική έκλεισε το 2019 ελαφρώς ανοδικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. H συνολική παραγωγή της ERGO για το 2019 άγγιξε τα 240 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 239,5 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τα 238,9 εκατ. ευρώ του 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ERGO καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη χώρα στην παραγωγή γενικών ασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι η ERGO Ασφαλιστική δραστηριοποιείται τόσο στις γενικές ασφαλίσεις όσο και στον κλάδο ζωής μέσα από ένα πολυκαναλικό σύστημα διανομής που περιλαμβάνει δίκτυο πρακτόρων και μεσιτών, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

GENERALI HELLAS: Η Generali Hellas συνέχισε την έντονα ανοδική κίνηση των τελευταίων χρόνων και το 2019 η παραγωγή εγγεγραμμένων μικτών ασφαλίστρων της εταιρείας έφτασε τα 218 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,8% περίπου σε σύγκριση με το 2018. Τα παραγωγικά ρεκόρ της Generali επί επτά συναπτά έτη έχουν μία ιδιαίτερη αξία γιατί προκύπτουν αποκλειστικά από το συνεργαζόμενο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης η εταιρεία δεν διαθέτει στην αγορά προϊόντα εφάπαξ καταβολής. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πάνος Δημητρίου υλοποιεί μια στρατηγική ανάπτυξης της Generali αποκλειστικά μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: H Ευρωπαϊκή Πίστη το 2019 κατέγραψε παραγωγή καθαρών ασφαλίστρων πλέον Δικαιωμάτων Συμβολαίων στα 212,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το 2018. Η Ευρωπαϊκή Πίστη ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά, αποδεικνύοντας την οικονομική της ρώμη. Η εταιρεία έχει διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της τα τελευταία δέκα έτη, το οποίο πλέον εκτιμάται σε 5,1%. Δραστηριοποιείται στους κλάδους ζωής και γενικών, με δίκτυα μεσιτών πρακτόρων και αποκλειστικών συνεργατών.

ALLIANZ: Η Allianz έκλεισε το 2019 με νέα άνοδο παραγωγής, σε συνέχεια της επιτυχημένης προηγούμενης χρονιάς, κατά 5% περίπου, με τη μεγαλύτερη αύξηση, πάνω από 7%, να καταγράφει ο κλάδος ζωής και υγείας. Σημειώνεται ότι το 2018 η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας είχε ανέλθει στα 164,2 εκατ. ευρώ έναντι 158,90 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας μία άνοδο 3,4%.

AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Η AXA Ασφαλιστική, θυγατρική στην Ελλάδα της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου, συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων. Η AXA Ασφαλιστική δεν ανακοίνωσε παραγωγικά αποτελέσματα για το 2019, αν και πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι καταγράφει μία αύξηση κοντά στο 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Το 2018 έκλεισε με παραγωγή 160 εκατ. ευρώ, έναντι 155 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας άνοδο 3,22%. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER